Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec na Benešáku otevře Malou výstavní síň. Provoz zahájí výstava o dvou Ještědech

Město bude mít po letech opět svou vlastní výstavní síň. Otevře ji už tento pátek symbolickou výstavou o vysílači na Ještědu a dnes už neexistujícím domu stejného jména. Najdete ji přímo naproti radnici a i její jméno je symbolické – jmenuje se totiž úplně stejně jako galerie, která v Liberci fungovala od poloviny sedmdesátých let. Vernisáž výstavy začíná v 17 hodin.

A proč právě stavby spojené s Ještědem? Od otevření hotelu uplyne 9. července 45 let, od obchodního domu pak 1. prosince 40 let. „S nimi rovné půlstoletí slaví i významný liberecký architektonický ateliér SIAL, který obě stavby projektoval,“ doplnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

„Věděli jsme, že to musí na jednu stranu být něco symbolického a ryze libereckého, ale souběžně s významným přesahem přes naše město. To oba Ještědy jednoznačně splňovaly, navíc si o zpracování přímo říkaly i svým letošním výročím,“ vysvětlil náměstek primátora Ivan Langr.

Podle něj měla být výstava také alespoň částečně fotografická. „Abychom zachovali přímou linku k původní Malé výstavní síni, založené právě libereckými fotografy,“ dodal.

Výstava nazvaná Od Ještědu k Ještědu 50-45-40 tak v časové linii jubileí 50, 45 a 40 let představuje ateliér SIAL, hotel Ještěd a OD Ještěd. „Cílem výstavy není zdokumentovat historii liberecké architektury, ale připomenout tyto historické mezníky a stavby trochu jinou, spíše pocitovou formou, využitím velkoplošných formátů, polepů a promítání,“ uvedla kurátorka výstavy Jitka Mrázková.

Malá výstavní síň bude otevřena každý den mimo pondělí, základní vstupné bude 20 korun, snížené polovic (senioři nad 60 let, děti od 6 do 15 let, zdravotně postižení), školní skupiny budou míst vstup zdarma. Volný vstup bude i vždy ve čtvrtek a při zakoupení jakékoli prohlídky realizované městským informačním centrem.

Autoři | Foto MML

Štítky MVS, Malá výstavní síň, Liberec, galerie, Ještěd, výstava, výstavní síň, SIAL, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec na Benešáku otevře Malou výstavní síň. Provoz zahájí výstava o dvou Ještědech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.