Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přes tisíc různých fuchsií uvidíte v těchto dnech v Liberci

Nenápadný rodinný dům ve Starých Pavlovicích na první pohled nepřiláká příliš pozornosti, jakmile ovšem zavítáte na jeho zahradu, ocitnete ve směsici tisíců druhů květin a miliónů barev. Zde Jiří Pevný pořádá každoroční výstavu fuchsií.

„Letos jsme výstavu zkrátili, jelikož jsme momentálně na veškerou práci už jen dva, já a manželka, a květiny potřebují opravdu hodně péče“, řekl Jiří Pevný a dodal, že chtějí lidem prezentovat květiny pouze v té nejlepší kvalitě.

Přestože letos nenajdete mezi květinami žádnou novinku, i tak zde naleznete 1200 různých kultivarů fuchsií. „Během třiceti let jsme zde vystřídali okolo pěti tisíc druhů fuchsií a nyní nejsme v Evropě schopni sehnat natolik odlišnou či výjimečnou rostlinu, která by tu neměla chybět,“ komentoval majitel. V minulosti se tak díky manželům Pevným do Čech dostaly jedinečné druhy, které zde doposud nikdo nepěstoval.

V zahradě naleznete vedle pestrobarevných fuchsií přibližně stovku honzíků nebo přes tři sta pelargonií a dalších květin, které jsou nejen pastvou pro oči, ale i pro celou škálu hmyzu. „V letošním roce jsou krásné lantany neboli libory měnivé, které jsou součástí dřívějších zahrad, kdy nebyl trendem anglický trávník,“  uvedl Pevný.

Rostliny ale potřebují každodenní celoroční péči. Ve svém rozpuku a aktuálním vrcholném období je nutné denně sesbírat okolo šedesáti kil uvadlých a opadaných květů. Samozřejmě je nutné i pečlivé zalévání a čištění. Na konci září se květiny prostříhají a uloží. „Během zimy nesmí teplota ve skleníku klesnout pod pět stupňů, a tak musíme průběžně topit. Na jaře se pak musí veškeré květiny přesadit, zároveň si mícháme vlastní substrát,“ zakončil pěstitel.

Na výstavu každoročně míří zejména příznivci zahrádkářství a pěstitelé květin nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí. Výstavu můžete navštívit do 15. srpna, a to každý den kromě středy od 10 do 18 hodin. Bližší informace naleznete na oficiálních stránkách www.fuchsieliberec.cz.

Fuchsie výstava Liberec 2018 Jiří Pevný

Úterý, 10. července 2018, 13:47

Fuchsie výstava Liberec 2018 Jiří Plachý
Fuchsie výstava Liberec 2018 Jiří Plachý

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky květiny, fuchsie, výstava, Liberec, Jiří Pevný, zahrada, Pavlovice, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes tisíc různých fuchsií uvidíte v těchto dnech v Liberci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.