Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Papírna a zámek. Dvě stavby získaly titul Památka roku 2017

Liberecký kraj vyhlásil Památku roku 2017. Také letos se tímto titulem budou pyšnit dvě stavby – papírna v Hamru na Jezeře a zámecký areál v Návarově. Kraj touto anketou oceňuje stavby, které prošly, či prochází citlivou obnovou.

Po loňském udělení dvou titulů se situace letos opakovala. „Mysleli jsme si, že situace, kdy budeme mít rozsahem dvě nesouměřitelné památky, nastala v loňském roce výjimečně. Ukázalo se, že i letos jsme na tom stejně,“ vysvětlila Květa Vinklátová, radní Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Hamerská papírna zaujala obnovou všech vnějších stěn objektu s ohledem na dodržení technologie a barevnosti fasády. Zámecký areál Navarov se naopak dočkal celkové rekonstrukce areálu, jejímž smyslem bylo obnovit barokně-klasicistní kompozici. Obnova se týkala objektu zámku, domu hospodáře, stodoly, konírny, altánu a oranžerie. Majitelé zrekonstruovali také zámecký park, zahradu a nádvoří.

„Uvědomujeme si, že rozhodnout se pro rekonstrukci památky znamená projít po cestě, která není ani jednoduchá, a rozhodně ne levná. Těší nás, že narůstá počet majitelů, kteří si uvědomují památkovou hodnotu a sami usilují o pietní obnovu,“ dodala radní.

Majitelé oceněných památek kromě titulu získají odměnu 50 tisíc korun.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Návarov, Hamr, papírna, zámek, památka roku, Liberecký kraj, Hamr na Jezeře, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Papírna a zámek. Dvě stavby získaly titul Památka roku 2017  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.