Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hrad Grabštejn nyní patři vojenským psům

Nová expozice státního hradu Grabštejn provede návštěvníky historií nejen československé vojenské kynologie. Veterinární muzeum vzniklo u příležitosti 25 let od zpřístupnění hradu.

Soupravy pro léčbu hospodářských zvířat zasažených bojovými chemickými látkami nebo narkotizační maska pro psy původně využívána k uspání batolat. I to je součástí nově vzniklého vojenského veterinárního muzea na příhraničním hradě Grabštejn na Liberecku.

„V republice je ojedinělé“, řekl spolutvůrce expozice a bývalý velitel vojenské kynologické posádky na Grabštejně Marek Purmenský. „Myslím, že to bude zajímavé zpestření prohlídek hradu. To nikde jinde návštěvníci v republice neuvidí,“ řekl. Armáda po II. světové válce hrad několik desetiletí obývala. Dodnes má svoje kynologické centrum v jeho sousedství, v takzvaném dolním zámku.

Tam se také zhruba čtvrt století veterinární muzeum nacházelo, přístupné ale bylo jen ojediněle při dnech otevřených dveří. Na hradě je expozice asi třikrát větší. „Je doplněna o předměty, které byly v depozitářích Vojenského historického ústavu,“ uvedla kastelánka hradu Iva Bártová.

Exponáty tvoří především polní veterinární soupravy používané armádou k vyšetření, léčení či chirurgickým zákrokům u koní a dalších hospodářských zvířat. Jsou z výzbroje německé, sovětské i československé armády minulého století.

Nechybí ani rarity

Například souprava používaná k léčbě poštovních holubů nebo maska pro koně v případě chemického útoku. Nepřehlédnutelná je i narkotizační maska určená původně pro uspání batolat. V 50. letech minulého století se používala pro anestezii u psů. „Gumová maska perfektně těsnila čumák německého ovčáka,“ uvedl Purmenský. Vystavená je také maketa koníka, která sloužila ve vojenských jezdeckých učilištích pro výuku mladých vojáků. Učili se na ní uzdění a sedlání koně před praktickým nácvikem na živých zvířatech.

Ne všechny dříve užívané metody v kynologii byly humánní. Purmenský dnes zmínil, že sovětská armáda za II. světové války k likvidaci tanků nepřítele používala vycvičené psy opásané minou. Upustila od toho, neboť psi nerozeznali sovětskou techniku od německé. V minulosti se podle něj také třeba zkoušelo vpravovat do psů používaných pro vyhledávání drog LSD, protože se věřilo, že tak budou schopni drogy lépe najít. 

Vstupné na tento prohlídkový okruh je 50 korun, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Autoři | Foto archiv hradu Grabštejn

Štítky kynologie, veterina, expozice, výstava, hrad, Grabštejn, Liberecko, kultura, muzeum, pes, druhá světová válka, Liberecký kraj, Vojenský historický ústav Praha, Sovětská armáda, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Grabštejn nyní patři vojenským psům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.