Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Turnově odhalují dinosaura a rýžují drahé kameny

Během letních prázdnin mohou rodiny s dětmi zamířit do turnovského Muzea Českého ráje, kde se každé úterý koná Den s mineralogem. Aktivity ve venkovním areálu před Kamenářským domem lákají děti i dospělé.

Děti si zde mohou vyzkoušet celou škálu aktivit, od odkrývání dinosauří kostry, přes rýžování až po odlévání stop a zkamenělin. „Každý týden připravujeme pro děti řadu aktivit. Mezi nejoblíbenější patří rýžování českých granátů a olivínů pomocí rýžovacích pánví, protože tak získají drahý kámen. Záhy se ovšem stalo oblíbené i dobývání drahých kamenů ze žíly,“ sdělil mineralog Jan Bubal.

Žílu, do které pak děti tepají majzlíky a kladívky, připravuje sám Bubal. „Do sádrové žíly zaliji kameny. Pro mnoho dětí je to jediná příležitost jak získat kámen, protože se k tomu v přírodě buď nedostanou, nebo tomu nejsou jejich rodiče nakloněni,“ dodal.

Zájem o akci potvrzuje i brigádnice Ludmila. „Rozhodně sem každý týden zavítá hodně návštěvníků s dětmi. Minulý týden tu bylo okolo sto dvaceti lidí,“ dodala Ludmila Pleštilová. „Moc se nám zde líbí. Jsme tu již podruhé. Zatímco vnučky si nejvíce vyhrají při rýžování, vnuk tráví nejvíce času při kutání kamenů,“ komentoval návštěvník Josef Kudrnáč.

Vedle pravidelného programu proběhne ještě 14. srpna broušení a řezání drahých kamenů a 28. srpna bude den ozvláštněn o přednášku a určování hornin a minerálů.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Turnov, muzeum, minerologie, děti, kameny, drahokam, Muzeum Českého ráje v Turnově, dinosauři, Joseph Gudernatsch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově odhalují dinosaura a rýžují drahé kameny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.