Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce Valdštejnu se chýlí ke konci

Letos prošel státní hrad Valdštejn mnoha proměnami. Nová je například střecha na bráně či právě dokončovaná terasa nad biliárním sálem. Ačkoli měly být rekonstrukce touto dobou již hotové, na hradě se stále pracuje.

Nejstarší hrad v Českém ráji městu patří, Turnov do něj každoročně investuje s pomocí dotací od státu a kraje stovky tisíc až miliony korun. Letos se na hradě založeném před více než 750 lety dělaly opravy za 1,5 milionu korun.

Novou střechu z pálených tašek má vstupní klasicistní brána i zázemí s toaletami. V minulých letech se střešní krytina měnila i na dalších objektech v areálu a navenek má tak hrad jinou podobu než ještě před několika lety. „Všude je nyní položená bobrovka a vypadá to hezky,“ řekla Eliška Gruberová za organizaci Turnovské památky a cestovní ruch, jež hrad spravuje.

Na Valdštejnu se ještě pracuje na terase nad biliárním sálem, která spojuje starý a nový hrad. Oprava má zamezit zatékání, které by mohlo poškodit mobiliář uvnitř objektu. „Firma provedla demontáž stávající pískovcové dlažby včetně podsypu a oplechování, vyspravení betonového podkladu a položení hydroizolace,“ řekl Ladislav Osička z městského odboru správy majetku v Turnově. Práce mají zpoždění, oprava měla být podle původního harmonogramu hotová do konce května.

„Do konce července se počítá s dokončením,“ řekla mluvčí Turnova Zdenka Štrauchová. Turnov se při opravách chce v dalších letech zaměřit hlavně na okolí Valdštejna. „A to konkrétně na sanaci skal pod hradem,“ uvedla mluvčí města. Na zpevňování skalních bloků pod hradem se pracovalo i v minulosti, naposledy v roce 2012 vynaložilo město a ministerstvo kultury zhruba milion korun.

V blízkosti Valdštejnu poslední větší sesuv zaznamenali v listopadu 2011. Obslužnou cestu k hradu tehdy zavalily tuny zeminy a kamení, zřítila se na ni část pískovcové skály. Nikomu se tehdy nic nestalo. Hrad Valdštejn leží v srdci Českého ráje. Na mohutných kamenných blocích byl založen ve druhé polovině 13. století a je kolébkou stejnojmenného šlechtického rodu. Je druhou památkou, která byla v Čechách zpřístupněna. Návštěvníci tam mohli už v roce 1824. Patří mezi nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji, loni na něj zamířilo přes 57.000 turistů.

Autoři | Foto Hrad Valdštejn

Štítky rekonstrukce, hrad, Valdštejn, Hrad Valdštejn, Turnov, oprava, Český ráj, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Valdštejnu se chýlí ke konci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.