Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Frýdlant bude opět hlavním městem jazzu. Je tu jubilejní Dílna

Už po pětatřicáté ve Frýdlantu proběhne Letní jazzová dílna Karla Velebného. Do Frýdlantského výběžku dorazí esa tohoto hudebního žánru. Týdenní seminář začíná už v sobotu a letos dorazí dvě stovky hudebníků z celého světa.

„Frýdlant je pokaždý kus pozitivně prožitýho času s mladejma i starejma i s inteligentama i s pakama a co bude existovat, bude oázou jazzové inspirace v duchu Karla Velebnýho. Kdo tam nebyl, neví co je líheň českýho jazzu a improvizace vůbec. Ať žije,“ okomentoval tradiční akci její tradiční účastník Jiří Stivín.

Do Frýdlantu zamíří dvě stovky mladých hudebníků z České republiky, Slovenska, Německa, Francie, Itálie, USA nebo Španělska a z Nigérie, kteří budou opět pronikat do tajů jazzové interpretace.

První jazzová dílna se ve výběžku konala už v roce 1984. Od té doby se každý třetí týden v srpnu vracejí do severočeského města naši i zahraniční lektoři zvučných jmen, aby začínající i pokročilejší jazzmany co nejrychleji vyvedli z cimrmanovských slepých uliček, ve kterých by krásy jazzu člověk marně hledal.

Letos jazzovou dílnou provede devatenáctičlenný lektorský sbor v následujícím složení: Luboš Andršt (kytara), Josef Fečo (kontrabas) Zdeněk Fišer (kytara), Rostislav Fraš (saxofony), Miroslav Hloucal (trubka), Pavel Razím (bicí nástroje), Jiří Stivín (flétny), Milo Suchomel (saxofony), Ľubomír Šrámek (klávesy), Zdeněk "Wimpy" Tichota (basová kytara), Přemysl Tomšíček (trombon), Adam Tvrdý (kytara), Boris Urbánek (klávesy), Marek Urbánek (bicí nástroje) a Martin Zbrožek (housle). Ze Spojených států přijedou Lee Andrew Davison (vokál), Gary Rissmiller (bicí nástroje), Neil Wetzel (saxofony) a Skip Wilkins (vokál).

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Letní jazzová dílna, Frýdlant, Karel Velebný, jazz, hudba, kytara, Jiří Stivín, Frýdlantský výběžek, USA, saxofon, Zdeněk Fišer, hlavní město, Německo, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant bude opět hlavním městem jazzu. Je tu jubilejní Dílna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.