Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z nové výstavy v českolipském muzeu budete možná mít husí kůži

Netradiční výstavu věnující se tématu sovětské okupace připravila skupina umělců v českolipském muzeu. Dokumentární fotografie i vzpomínky vás přenesou do roku 1968.

Sovětskou okupaci od roku 1968 do počátku 90. let minulého století připomene projekt ve Vlastivědném muzeu a galerii Česká Lípa a také v Muzeu Eduarda Helda v nedalekých Zákupech.

Projekt „Sovětská okupace, od počátku do konce“ zpracovává téma prostřednictvím fotografií, audio a video záznamů a vystavených objektů. Nejde o klasickou muzejní výstavu, jejími iniciátory a tvůrci jsou umělci, kteří se věnují tématu okupace v různých podobách a významech

„Invazi vojsk Varšavské smlouvy, dlouhodobou přítomnost sovětských vojsk na našem území a devastující vliv sovětské politické scény na život naší země i důsledky, které vidíme dodnes, je třeba připomínat v nejrůznějších formách tak, aby si zejména generace, které tu dobu nezažily, uměly představit, jaký marasmus to byl. Aby se dnešní mladí alespoň z malé části dokázali vžít do situace, ve které například má generace žila po celé mládí a ovlivnilo ji to na celý život,“ řekla k výstavě radní Květa Vinklátová. 

Výstava například poprvé představuje dokumentární fotografie Michala Němce, který zachytil 21. srpen 1968 v Praze na svůj tehdy nový fotoaparát Praktica. Unikátní snímky z onoho dne dlouho schovával za trámem na své chalupě na Českolipsku a ukazoval je jen důvěryhodným lidem při zvláštních příležitostech. Někteří z nich, kteří srpnové události zblízka nezažili, nechtěli svědectví fotografického materiálu věřit.

Další část výstavy odkrývá dosud zaznamenatelné stopy po Sovětech v krajině bývalého vojenského prostoru Ralsko i ve vzpomínkách místních obyvatel. Součástí projektu jsou i performance. „Inspirujeme se v performancích 70. a 80. let 20. století, tedy dobovém fenoménu, který se na našem území živě rozvíjel právě za tuhých normalizačních let a stal se důležitou součástí neoficiální kultury,“ uvedl spoluautor výstavy Richard Němec.

Třetí část výstavy je věnována pobytu sovětských vojsk a zájemci ji najdou v Muzeu Eduarda Helda v Zákupech. Projekt je určen pro širokou veřejnost, formou performativní výstavy chce zprostředkovat a nabídnout k diskusi významnou a dosud nepříliš probádanou část naší nedávné historie a každodenního života.

Autoři | Foto citycrossrun.cz

Štítky výstava, okupace, muzeum, Česká Lípa, vojenská okupace, projekt, Eduard Held, Zákupy, kůže, Varšavská smlouva, Michal Němec, Květa Vinklátová, Praktica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nové výstavy v českolipském muzeu budete možná mít husí kůži  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.