Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novoborské sklářské sympozium přivítá umělce z Argentiny, Indie i Japonska

Již po třinácté proběhne v Novém Boru Mezinárodní sklářské sympozium. Svůj um zde budou prezentovat hvězdy sklářského řemesla i mladé naděje v podobě studentů.

Mezinárodní sklářské sympozium (IGS), které se od 4. do 7. října uskuteční v Novém Boru na Českolipsku a jeho okolí, přivítá více než 50 umělců z celého světa. Vedle výtvarníků z Japonska, Argentiny, USA či Finska si práci se sklem vyzkouší například i muzikant, humorista a výtvarník Ivan Mládek.

Pracovat bude v dílnách společnosti Kolektiv Ateliers, která je jedním ze spoluorganizátorů 13. ročníku sklářského sympozia. „Celkem u nás budou pracovat čtyři výtvarníci, mezi nimi i islandská výtvarnice Aesa Björk. Pro nás už jsou ty přípravy v plném proudu, jsme v kontaktu s jednotlivými výtvarníky,“ řekl předseda představenstva Kolektiv Ateliers Michal Vlček.

I když nejatraktivnější část výroby je naplánována na dobu samotného sympozia, je potřeba se na to připravit, zajistit materiál. „My nejsme huť, kde ta věc vznikne opravdu za těch pár hodin, naše techniky se musí připravovat dlouho dopředu a musíme diskutovat výsledný umělecký předmět s každým z těch výtvarníků,“ dodal. Zázemí výtvarníkům z Česka i zahraničí poskytnou sklářské firmy z Nového Boru i širokého okolí.

Českou scénu budou reprezentovat vedle jiných Ivana Šrámková, Marian Karel, Aleš Vašíček, Petr Nikl, Studio Olgoj Chorchoj nebo Studio Koncern Design. Zajímavou podívanou slibuje účast absolventa Akademie výtvarných umění Jana Kalába, který se už v 90. letech pod přezdívkou Point proslavil jako autor nezaměnitelných graffiti a street artu.

„Vedle významných sklářských výtvarníků a designérů budou tvořit v rámci studentské sekce IGS i studenti ateliérů skla českých vysokých škol, Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru a žáci tří středních sklářských škol Libereckého kraje v Novém Boru, Kamenickém Šenově a Železném Brodě. Představí se také místní špičkoví foukači, brusiči, rytci, malíři a formaři, zkrátka všichni, bez nichž by sklářské řemeslo nebylo tím, čím je,“ doplnila za pořadatelský tým Alena Forgáčová.

Tradici sklářských sympozií v Novém Boru založil v roce 1982 Crystalex. Tehdy poprvé pozval do svých sklářských provozů výtvarníky a designéry, aby s pomocí místních sklářů ztvárnili své návrhy a nápady. V tříletých intervalech se za 30 let vystřídalo v Novém Boru přes 500 umělců. Když Crystalex před devíti lety zkrachoval, převzalo štafetu město, které chtělo ukázat, že tradiční sklářské řemeslo v regionu stále žije.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sklářské sympozium, sklo, sympozium, Nový Bor, řemeslo, Japonsko, Argentina, Indie, Kolektiv Ateliers a.s., Ivan Mládek, USA, Finsko, Crystalex, Björk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoborské sklářské sympozium přivítá umělce z Argentiny, Indie i Japonska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.