Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Výstava Zmizelý Liberec je opět přístupná, lidé si přáli její prodloužení

Znovuotevření výstavy Zmizelý Liberec se dočkali zájemci, kteří po jejím ukončení vznášely dotazy, zda dobové snímky bude možné ještě někde zhlédnout. Zpřístupněna bude až do konce měsíce října

Liberecký archiv dnes znovu zahájil výstavu starých fotografií, které zachycují dění ve městě v srpnu roku 1968 a kdysi vyhlášené hospody a městské čtvrti. Původně byla plánovaná jen na červen, setkala se ale s velkým zájmem, proto se ji archiv rozhodl znovu zpřístupnit do konce října, sdělil ředitel archivu Robert Filip.

„Po skončení výstavy se nám po celé prázdniny množily dotazy, zda si lze unikátní snímky ještě prohlédnout,“ odůvodnil v tiskové zprávě ředitel znovuotevření výstavy. Výstava nazvaná Zmizelý Liberec 2018 - město na starých fotografiích má tři pomyslné expozice.

Snímky ze srpnové okupace roku 1968 zachycují příjezd tanků do centra města z jiného úhlu než na nejznámějších fotografiích. Archivu dva svitky negativů věnoval Zdeněk Jůzl, jehož otec je našel, když sloužil v libereckých kasárnách jako voják základní služby. Filmy našel v roce 1969 při jedné z vycházek v příkopu u silnice.

„Jestli je někdo ze strachu odhodil, schoval nebo ztratil, se asi nedozvíme. Pro archiv jsou však cenným příspěvkem k historii města, protože nabízí další pohled na smutné události zachycené objektivem neznámého fotografa,“ uvedla kurátorka výstavy Jana Pažoutová. Archiv snímky vystavil poprvé.

Další část výstavy je zaměřená na některé kdysi oblíbené liberecké hospody, jako byly U města Žitavy, U města Norimberku, Střelnice, U Vávrů nebo oblíbený výletní cíl Městský lesík. Některé z nich jsou dnes k nepoznání a některé už neexistují. Třetí část výstavy je věnována městským čtvrtím a jsou na ní fotografie z Doubí, Františkova, Hanychova, Ruprechtic, Rudolfova, Růžodolu, Vratislavic, Machnína a dalších obcí připojených ve 20. století k Liberci.

Výstava bude v archivu ve Vilové ulici na Františkově přístupná v pracovních dnech do 31. října. Na úterý, čtvrtek a pátek je ale nutné se předem objednat buď přes e-mail sokaliberec@soalitomerice.cz, nebo telefonicky na čísle 488 577 812. Vstupné se neplatí. V červnu na výstavu přišlo odhadem 400 lidí. „S ohledem na to, kde je archiv umístěný a na dopravní přístupnost, je to pro nás velká návštěvnost,“ řekl mluvčí libereckého archivu Petr Kolín. Od nejbližší autobusové zastávky MHD je archiv vzdálený asi deset minut pěšky.

Autoři

Štítky okpace, 1968, výstava, archiv, Liberec, historie, vzpomínky, hospoda, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Zmizelý Liberec je opět přístupná, lidé si přáli její prodloužení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.