Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Poslední let. Liberečané budou v sobotu u derniéry Albatrosu

Jeden z konečných letů legendárního letounu Albatros se uskuteční nad Libercem. Armáda stroje vyřazuje po 50 letech ze svého ze svého inventáře. „Poslední tři kusy těchto cvičných proudových letadel předáme příští rok Vojenskému historickému ústavu,“ doplňuje vojenský pilot čáslavské výcvikové letky Antonín Horčička. Rozlučkový průlet se odehraje 8. září jako součást vojenských ukázek provázejících Dětský den ve Vesci.

Letoun s těžkou výzbrojí, přídavnými palivovými nádržemi, raketovými bloky a kanónem dorazí do Liberce od západu. Na obloze se objeví zhruba v 15.15. Jeho zásah dokreslí vzpomínku na vpád vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968. Právě v této době se stal Albatros jednotným výcvikovým strojem armád Varšavské smlouvy, využívalo ho přibližně 30 států mimo Polska. Letoun z Aera Vodochody navrhl konstruktér Jan Vlček. Přesně 4. listopadu uplyne 50 let od prvního cvičného let jeho prototypu, podle nějž se postupně vyrobilo 2900 kusů letadel. „Jsou spolehlivé a přitom jednoduché na údržbu i obsluhu,“ podotýká Horčička, který letoun sám poprvé řídil už v letecké škole před více než čtvrt stoletím.

Tradici Dětských dnů s historickými vojenskými ukázkami zavedla legionářská obce spolu se Stavebním bytovým družstvem Sever před šesti lety.  Na pořádání letošního ročníku se podílí také Krajský úřad Libereckého kraje, ministerstvo obrany nebo liberecký magistrát. Do přípravy historických vojenských ukázek z let 1938 a 1968 se zapojily stovky dobrovolníků, soukromí sběratelé zapůjčili desítky kusů historické vojenské techniky. Akce každoročně přiláká do sportovního areálu kolem 10.000 návštěvníků. „Těšit se mohou i na přehlídku dovedností libereckých chemiků z 31. pluku, hasičů, policistů nebo vězeňské služby,“ dodává za organizátory předseda bytového družstva Petr Černý. Po celý den bude lákat k vyzkoušení také airsoftová střelnice, dětské pouťové atrakce, workshopy, soutěže nebo malování na obličej. To vše doprovodí kulturní program.

Většina atrakcí, vstupné i kyvadlová doprava z terminálu ve Fügnerově ulici do Vesce jsou zdarma. Lidé, kteří přijedou na akci vlastními auty, zaplatí jen stokorunu za celodenní parkování v areálu. „Je to kvůli zajištění průjezdnosti Vesce a komfortu návštěvníků. Parkovat se bude na soukromých pozemcích,“ vysvětluje Michal Buzek z pořadatelské městské společnosti Elset. Aktuality z přípravy a program je pro návštěvníky na www.detskydenvevesci.cz.
 

Program akce

10.00 Oficiální zahájení, zahájení workshopů a soutěží pro děti
10.30 Křest nového maskota SBD Sever
11.00 Vězeňská služba ČR – Věznice Rýnovice, ukázka eskorty nebezpečného vězně
11.30 Policie ČR – ukázka výcviku služebního psa se zadržením pachatele
12.00 Ukázka zásahu HZS LK a speciální techniky – technický automobil se zařízením Cobra
12.30 Dětská taneční skupina Takt Liberec – 1. vystoupení
12.40 Dětský program na podiu – zpěvačka Jana Kociánová
13.00 1938 - OKUPACE ČÁSTI NAŠÍ ZEMĚ FAŠISTICKÝM NĚMECKEM
13.40 Takt Liberec – 2. vystoupení
13.50 Dětský program na podiu – zpěvačka Jana Kociánová
14.00 Ukázka zásahu HZS LK – vyproštění z havarovaného automobilu
15.00 1968 - INVAZE VOJSK VARŠAVSKÉ SMLOUVY
15.15 Unikátní průlet Albatrosu
16.00 Vystoupení rockové skupiny Trafo
17.00 Závěr programu

Tisková zpráva | Foto Dětský den ve Vesci

Štítky Dětský den ve Vesci, Vesec, den dětí, Albatros, Liberec, Vojenský historický ústav Praha, Varšavská smlouva, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Jana Kocianová, Jan Vlček, Vězeňská služba České republiky, Aero Vodochody, Polsko, Petr Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední let. Liberečané budou v sobotu u derniéry Albatrosu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.