Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Českopolský koncert připomene sto let samostatnosti

V rámci Euroregionu Nisa a projektu Hudba mezi hranicemi naplánovaly pěvecké soubory z Česka a Polska společný koncert u příležitosti stého výročí samostatnosti těchto dvou států. Společně vystoupí na začátku října v Jablonci.

Společný koncert dětských sborů z Česka a Polska připomene sto let samostatnosti obou zemí. Děti doprovodí symfonický orchestr Dolnoslezské filharmonie z Jelení Hory, který je na české straně hranice prakticky neznámý. Na programu je nejen hudba lidová, ale také vážná.

Ve světové premiéře zazní suita ve starém stylu ze sbírky „Krkonošské imprese“. Projekt Hudba mezi hranicemi je společnou akcí polské a české strany Euroregionu Nisa, řekl novinářům liberecký hejtman Martin Půta.

„Polsko vzniklo 11. listopadu 1918, to znamená, že slavíme sto let samostatnosti stejně jako naši polští sousedé. Naši partneři z Polska přišli s myšlenkou uspořádat dva koncerty a propojit už tak spolupracující hudební tělesa a připomenout, že to sté výročí není jenom naše, ale že se v té době změny odehrávaly v celé Evropě,“ řekl Půta, který je zároveň předsedou Euroregionu Nisa.

Společný projekt je rozdělen na dvě části a do dvou měst. První koncert se uskutečnil už v polovině srpna v polském Boleslavci a druhý bude 5. října v Městském divadle v Jablonci nad Nisou. Vedle dětí z jabloneckého sboru Vrabčáci se v něm představí dětské sbory z Boleslavce a Podgórzynu.

„Hudba je univerzální jazyk, nepotřebujeme tlumočníky,“ poznamenal zástupce polské strany, skladatel Maciej Galeski. Na přípravě koncertu se podle Galeskiho pracuje od začátku letošního roku, uskutečnilo se několik workshopů, na nichž se hudebníci z obou stran hranice setkali, aby program připravili.

„Poprvé měly děti možnost vystoupit se symfonickým orchestrem v Boleslavci,“ řekl hudebník. V Jablonci se představí zhruba 80členný sbor složený z malých zpěváků z Polska a Česka. Polské děti doprovodí i rodiče. „Chceme, aby se rodiče českých a polských dětí poznali a mohli navázat přátelství,“ řekl Galeski.

Autoři | Foto Muzeum skla a bižuterie Jablonec

Štítky koncert, Polsko, Česko, projekt, Jablonec nad Nisou, Euroregion Nisa, Martin Půta, Jelenia Góra, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českopolský koncert připomene sto let samostatnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.