Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nahlédněte za zeď věznice, k padesátému výročí vznikla výstava

V letošním roce uplynulo již půl století od založení věznice v jabloneckých Rýnovicích. Tuto událost připomíná výstava, díky níž máte jedinečnou příležitost se do věznice dostat.

Ačkoli nebudete procházet cely odsouzených vězňů, v administrativní budově se můžete o historii i současnosti této budovy, ale i jejích obyvatel mnohé dozvědět.

Skrze vystavené materiály na vás dýchne jednak zvláštní atmosféra místa, ale přiblíží se vám i osudy a pocity lidí, kteří v některých případech strávili za zdmi této věznice i mnoho let. „Od osmdesátých let si vězni sami vydávají časopis, ve kterém popisují své zážitky. Do něj mohou návštěvníci samozřejmě nahlédnout,“ popisuje mluvčí Věznice Rýnovice Monika Králová.

Dále jsou zde k vidění například historické uniformy zaměstnanců, fotografie zachycující i samotný vznik věznice a nechybí ani novinové články, které přináší zprávy z tohoto místa. Vedle vzpomínek na historii přináší výstava ale i originální pohled na život vězňů za mřížemi, a především na činnosti, kterým se věnují. 

„Jsou zde k vidění například výrobky z keramické dílny nebo obrazy, které každoročně vystavujeme na mezinárodní výstavě v Polsku,“ dodává Králová. Dalšími vystavenými exponáty jsou například výrobky ze školního vzdělávacího střediska nebo maketa areálu věznice.

Slavnostního zahájení výstavy se zúčastnil ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Veřejnosti je výstava zpřístupněna jeden den v týdnu, a to vždy ve středu od 14 do 15 hodin.

Foto Věznice Rýnovice

Štítky věznice, Rýnovice, výstava, odsouzení, výročí, Jan Kněžínek, Petr Dohnal, Vězeňská služba České republiky, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nahlédněte za zeď věznice, k padesátému výročí vznikla výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.