Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Novém Boru odstartovalo Mezinárodní sklářské sympozium

Desítky sklářů se představí na oblíbené akci s bohatou historií, a to na Mezinárodním sklářském sympoziu (IGS). Jeho slavností zahájení proběhlo včera za přítomnosti skláře Jiřího Šuhájka. Ten je letošní novou tváří Síně slávy IGS.

Show legendy českého ateliérového skla a sklářského designu Jiřího Šuhájka zahájila včera Mezinárodní sklářské sympozium (IGS), které se už potřinácté koná v Novém Boru na Českolipsku. V tamních hutích bude v příštích dnech pracovat pět desítek výtvarníků z celého světa ve spolupráci se zkušenými českými skláři.

Sledovat je při tom může v sobotu i veřejnost. Část vytvořených děl bude od neděle vystavena ve zdejším sklářském muzeu. Šuhájek, který je absolventem sklářské průmyslovky v nedalekém Kamenickém Šenově, předvedl v huti sklářské školy v Novém Boru, že se sklářskou píšťalou umí.

„Sklo je nejlepší věc na světě. Je to senzační transparentní materiál, který má neuvěřitelné množství vlastností. Sklo je okouzlující záležitost, a když zjistíš, co všechno s se ním dá dělat, i v oblasti výtvarného řešení, tak je to zajímavý materiál,“ řekl pětasedmdesátiletý výtvarník, který patří k pravidelným účastníkům sympozia. „Myslím, že jen jednou mě nepozvali,“ poznamenal.

Novoborská sklářská škola, kde Šuhájek spolu s mistry a studenty tvořil, je v posledních letech spolupořadatelem sympozia. „Studenti mají příležitost vidět světoznámé umělce při práci, to je obrovská deviza. Ale zároveň je to zkušenost pro ně tvůrčí i v tom smyslu, že škola je v každém ročníku IGS pořadatelem studentské sekce. Dochází k výměně zkušeností, protože přijíždějí studenti i se svými pedagogy i z ostatních středních sklářských škol v České republice a také z ateliérů skla z vysokých škol,“ řekla ředitelka školy Ilona Jindrová.

Tradici sklářských sympozií v Novém Boru založil v roce 1982 Crystalex. Tehdy poprvé pozval do svých provozů výtvarníky a designéry, aby s pomocí místních sklářů ztvárnili své návrhy a nápady. V tříletých intervalech se za 30 let vystřídalo v Novém Boru přes 500 umělců. Když Crystalex před deseti lety zkrachoval, převzalo štafetu město, které chtělo ukázat, že sklářské řemeslo v regionu žije.

Před třemi lety vznikla i Síň slávy IGS do níž byli jako první uvedeni sklářští výtvarníci, manželé Miluše a René Roubíčkovi. Letos k nim přibyl právě Šuhájek. „Nový Bor se na pár dní stává hlavním městem sklářství. My IGS připravujeme více než rok a podílejí se na něm nejen zaměstnanci městského úřadu, ale především zaměstnanci 16 spolupořadatelských firem. Je to slavnost, kdy se můžeme pyšnit tím, co tady lidi umí a v čem jsou jedineční,“ řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák.

Letošní ročník je ale pro město náročnější než ty minulé, ve stejném termínu se totiž konají komunální volby. „My jsme datum sympozia stanovovali už před třemi lety, pro úřad je to nesmírné zatížení, pro všechny jeho pracovníky,“ dodal starosta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sklářské sympozium, Nový Bor, sklářství, kultura, sklo, sympozium, slavnost, Crystalex, René Roubíček, Jaromír Dvořák, okres Česká Lípa, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Kamenický Šenov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Boru odstartovalo Mezinárodní sklářské sympozium  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.