Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Největší česká vlajka bude od pondělí plápolat na Evropském domě

O víkendu vyvrcholí oslavy stého výročí od založení Československé republiky. Při této příležitosti bude celý následující týden vlát na Evropském domě v Liberci obří česká vlajka.

Jedná se opravdu o unikát v podobě největší vytvořené české vlajky. Látkový obdélník je 18 metrů dlouhý a 12 metrů široký. Jedinečnost potvrdil i zápis do České databanky rekordů. Autorem je liberecká firma Libea.

Liberečáci spatří vlajku ale až v pondělí 29. října. Neděli totiž státní symbol stráví v Pelhřimově, kde se nachází Muzem rekordů a kuriozit. „Smyslem samozřejmě není jen předvést největší vlajku, ale předevěím si připomenout důležité výročí v podobě sta let od založení samostatného československého státu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Původně měla být vlajka umístěna na hlavní budovu kraje, Evropský dům ovšem skýtá lepší podmínky pro její uchycení. Kraj zároveň musel uhradit náklady spojené s dopravou vlajky a jejím ukotvením. Výše nákladů se pohybuje okolo 15 tisíc korun.

Vlající symbol naší země doprovodí v podvečerních hodinách i národními barvami nasvícená budova kraje. Osvětlení by mělo být zprovozněno již v pátek.

Vlajka spatřila světlo světa již na začátku tohoto roku a během následujích měsíců cestovala po celé republice. 

Foto freepik.com

Štítky vlajka, Česká republika, výročí, sto let, dům, Československo, Liberec, Martin Půta, Pelhřimov

Největší česká vlajka bude od pondělí plápolat na Evropském domě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.