Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Oslavy vzniku republiky, ale i otevření expozice veřejné dopravy

Nadcházející víkend se nese ve znamení oslav stého výročí vzniku Československa. Akcí na připomínku bude více než dost, namátkou koncert v divadle F. X. Šaldy, otevře se liberecká radnice a speciální bude i utkání Bílých Tygrů s pražskou Spartou.

Liberec na sté výročí založení republiky chystá hned několik akcí. Už v 9 hodin bude v parku Clam-Gallasů vysazen Strom republiky. V deset hodin pak začnou prohlídky historické radnice. Ve tři hodiny odpoledne proběhne vzpomínkový happening u pomníku TGM před muzeem a v 17 hodin pak oslavy završí koncert v divadle F. X. Šaldy. Divadelní orchestr zahraje Symfonii č.9 z Nového světa Antonína Dvořáka.

Speciální utkání ke vzniku republiky chystají i Bílí Tygři. Zápasu bude předcházet speciální ceremoniál, který připomene vznik samostatného Československa. Jeho součástí bude hymna, kterou tentokrát uslyšíte v netradičním podání pěveckého sboru Cum Decore, nebo slavnostní úvodní buly. Přestávkový program doprovodí pěvecký sbor Cum Decore národními lidovými písněmi.

Výročí si připomene také kino Varšava, které už v sobotu promítne film Roberta Sedláčka Jan Palach. Projekce začíná ve 20 hodin.

Před sto lety také začalo v Liberci fungovat krematorium. Město připravilo speciální komentované prohlídky. O ně je ale obrovský zájem, přidal se tak termín ještě ve 14 hodin. Rezervovat místo můžete na evstupenka.cz.

Už v sobotu se otevře nová, v pořadí už čtvrtá expozice v Technickém muzeu v areálu LVT. Bude zaměřena na veřejnou dopravu v Liberci. Lidé si budou moci prohlédnout historické tramvaje i autobusy, nebo mnoho fotografií a materiálů.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky strom republiky, Československo, výročí, republika, tipy na víkend, Liberec, vznik Československa, divadlo, koncert, slavnost, veřejná doprava, Antonín Dvořák, Symfonie č. 9, Jan Palach, Robert Sedláček, bílý tygr

TIPY NA VÍKEND: Oslavy vzniku republiky, ale i otevření expozice veřejné dopravy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.