Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejnavštěvovanějším hradem letoška jsou Trosky, počet turistů mířících za památkami ale klesl

Zájem o hrady a zámky sice nepatrně klesl, například na Grabštejn a Lemberk ale přesto dorazilo více návštěvníků než loni. Na mnoho památek můžete navíc ještě zavítat během listopadu i o adventu.

V hlavní sezoně navštívilo osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji 434.062 lidí. Je to o dvě procenta méně než loni, kdy do konce října na památky přišlo 442.217 lidí. Podle regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasové jsou s letošní návštěvností spokojení.

„Ačkoliv tropické léto návštěvnost výrazně ovlivnilo, není propad nijak výrazný,“ řekla Bidlasová. U dvou památek návštěvnost ve srovnání s loňskem dokonce stoupla, více lidí přišlo na příhraniční hrad Grabštejn na Liberecku a zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí.

„Je nutné upozornit, že současná čísla nejsou konečná. Na objektech jsou ještě přijímány objednané zájezdy, zámek Sychrov má celoroční provoz a začíná příprava adventních a vánočních akcí," uvedla. Zámek Zákupy bude o víkendech od tohoto týdne až do Vánoc lákat na nově dokončený okruh, který představuje prvorepublikový byt nadlesního.

O adventních víkendech budou přístupné ještě Grabštejn a Lemberk a o vánočních prázdninách zámek Hrubý Rohozec v Turnově. O národní památky v kraji je v posledních letech zvýšený zájem, poslední tři sezony byly nejlepší od roku 2009. Podle mluvčí tomu napomáhá, že nabídka hradů a zámků je rok od roku bohatší a pestřejší.

„Správy objektů již nenabízejí pouze klasické prohlídky interiérů, ale ukazují se běžně nepřístupné prostory během speciálních stavebně-historických prohlídek, jsou realizovány prohlídky zaměřené na vybrané členy jednotlivých rodů, prohlídky exteriérů, prohlídky pro gurmány, noční prohlídky, velkému zájmu se těší například prohlídky půd,“ dodala.

Nejnavštěvovanější památkou v hlavní sezoně byla letos v kraji tradičně zřícenina hradu Trosky v Českém ráji, na kterou vyšlo od dubna do konce října 109.539 turistů, loni jich bylo zhruba o 2600 více. Přes 100.000 návštěvníků se dostal ještě celoročně otevřený zámek Sychrov u Turnova v Českém ráji. Interiéry jedné z nejvýznamnějších novogotických staveb v republice si prohlédlo 101.048 turistů.

Třetí nejnavštěvovanější památkou byl hrad Bezděz na Českolipsku, pro který stejně jako pro Trosky letošní sezona skončila. Návštěvníci se na královském hradě mohli letos poprvé podívat do Templářského paláce, který nechal pro špatný stav v roce 1844 uzavřít Kristian z Valdštejna. Záchrana paláce, který byl postavený ve druhé etapě stavby hradu v 70. letech 13. století, si vyžádala skoro deset milionů korun. Bezděz letos navštívilo 67.661 turistů, loni jich bylo zhruba o 300 více.

Autoři | Foto turistickyatlas.cz

Štítky návštěvnost, turistika, kraj, kultura, památky, hrad, zámek, Trosky, Grabštejn, Lemberk, advent, Liberecký kraj, Národní památkový ústav, Sychrov, Turnov, Český ráj, Hrad Bezděz

Nejnavštěvovanějším hradem letoška jsou Trosky, počet turistů mířících za památkami ale klesl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.