Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Matylda je v cíli! Z Jablonce do Pelhřimova cestovala přesně sedm dní

Včera dorazil robot Matylda do svého vysněného cíle v podobě Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Zde najde humanoid svůj nový domov. Během cesty urazil více než 1500 kilometrů.

Humanoidní robot Matylda včera odpoledne dorazil i se svou autosedačkou do Pelhřimova. Stopem urazil 1718 kilometrů a cestou se podíval i do Polska. Z Jablonce nad Nisou Matylda vyrazila před týdnem, ve středu 31. října.

Robot velikosti malého dítěte se vydal na cestu zcela sám vybavený vlastní autosedačkou s dobíjením a solárním kolektorem. Do cíle Matylda v pořádku dorazila dnes zhruba v 16:10, řekl její autor, technik Michal Seidler z jablonecké dílny Open TechLab.

„Je trochu pochroumaná, ale je způsobilá k tomu, aby byla zapsána k rekordu, protože podmínky rekordu byly splněny, elektronika Matyldy je funkční. Pochroumané má nožičky, strhané převody na některých servomotorech, kvůli tomu je její pohyblivost omezená, ale funguje,“ doplnil Seidler

 Co se robotovi stalo, tvůrci nevědí. „Pravděpodobně šlo o nešťastnou náhodu při manipulaci. Nebyla způsobilá svou konstrukcí ke stopování, byla postavená jako učitelka kybernetiky,“ řekl. Od pátku se robot stane jedním z exponátů Pelhřimovského muzea kuriozit.

Matylda vznikla na popud Seidlerova 13letého syna. „Chtěl, abych mu postavil robota a já jsem to uchopil jako příležitost přiblížit ho ke kybernetice a robotice. Chtěl jsem, aby on byl tím, kdo Matyldu oživí a bude ji učit novým věcem,“ popsal začátky projektu Seidler. Robot vyvolal velký zájem, a tak nakonec vznikl všeobecný vzdělávací produkt.

Učebnice je s Matyldou plně provázána. Jde vlastně o stavebnici. Při jejím skládání se děti postupně budou učit robotice a programování, ale pochopí podle Seidlera také, jak věci fungují. Jednotlivé díly robota jsou vytištěné na 3D tiskárně a její konstrukce je poměrně subtilní. Celou stavebnici s učebnicí lze pořídit zhruba za 25.000 korun.

„Doporučujeme ji pro děti od 12 let, ale i mladší si s ní za pomoci rodičů poradí,“ řekl Seidler. Matylda je open-source robot. „Pojali jsme ji s otevřeným zdrojem, všechno je možné modifikovat. Budeme publikovat soubory k tisku Matyldy,“ dodal. Kdo vlastní 3D tiskárnu, bude si ji moci sám vytisknout a robota si tak zlevnit zhruba na polovinu.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky robot, matylda, humanoid, Pelhřimov, Michal Seidler, Jablonec nad Nisou, Muzeum rekordů a kuriozit, Polsko

Matylda je v cíli! Z Jablonce do Pelhřimova cestovala přesně sedm dní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.