Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mezinárodní festival Lípa Musica bude hostit slavné sexteto King’s Singers

Na sever Čech dorazí příští rok zahraniční hvězda v podobě The King’s Singers v rámci Mezinárodního hudebního festivalu. Tato skupina oslaví v příštím roce již padesát let.

Britské vokální sexteto The King’s Singers bude hvězdou příštího ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Galakoncert ansámblu ověnčeného řadou prestižních ocenění včetně Grammy zahájí 17. září příštího roku v bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích na Liberecku 18. ročník festivalu.

Předprodej vstupenek na zahajovací koncert začíná už v pondělí 19. listopadu, řekl ředitel festivalu Martin Prokeš. Zahajovací koncert slibuje výjimečný umělecký zážitek. Koncert The King’s Singers bude navazovat na velkolepé světové turné GOLD k 50. výročí existence sexteta.

„Dotyk čisté intonační krásy či sametové souznění mužských hlasů. I tak by se dal charakterizovat fenomenální vokální sextet z Velké Británie,“ poznamenal Prokeš. Vystoupení The King’s Singers bude jediným koncertem skupiny v Česku. Společně se sextetem vystoupí jako host liberecký dětský sbor Severáček.

Festival Lípa Musica začínal před 17 lety jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Na programu letošního ročníku bylo 24 akcí na 18 místech nejen v Libereckém ale i sousedním Ústeckém kraji a v také Německu. Hvězdou letošního zahajovacího koncertu byla světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Tak významné interprety si mohou organizátoři dovolit díky podpoře Libereckého kraje. Kraj festival Lípa Musica zařadil mezi 16 nejvýznamnějších akcí v regionu a po dobu pěti let ho bude finančně podporovat 600.000 Kč. Pro spolek ARBOR, který za festivalem stojí, to ale není jediný hudební počin. Loni se spolek rozhodl obnovit tradici pořádání koncertů v rámci Českolipského kruhu přátel hudby.

„Zájem a účast na koncertech naprosto předčila naše očekávání,“ řekl Prokeš. Cyklus komorních koncertů proto bude pokračovat. První koncert se uskuteční 15. ledna v českolipském Centru textilního tisku a představí se v něm komorní vokální soubor Cappella Mariana. Vystoupení doplní přednáška věnovaná Balthasaru Resinariusovi, který v České Lípě působil v letech 1534-1544 jako hudebník a luteránský kazatel. Předprodej na cyklus koncertů začíná také v pondělí 19. listopadu.

Autoři | Foto The King’s Singers

Štítky King’s Singers, Lípa Musica, festival, Česká Lípa, koncert, Mezinárodní hudební festival Lípa Musica, Česko, Liberecký kraj, hudební festival, Grammy Award, Magdalena Kožená, Velká Británie, Hejnice, Centrum textilního tisku, Německo

Mezinárodní festival Lípa Musica bude hostit slavné sexteto King’s Singers  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.