Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Gotické i barokní vazby. Kraj nechá zrestaurovat vzácné tisky z liberecké knihovny

Vzácné gotické, barokní a renesanční tisky nechá zrestaurovat Liberecký kraj. Soubor sedmnácti starých tisků, dva rukopisy a dva rukopisné zlomky psané na pergamenu vybrali odborníci z Krajské vědecké knihovny v Liberci. Jejich ošetření přijde na 906 500 korun a potrvá do roku 2021.

„Vybraný celek je mimořádně cenný. Jedná se o třináct původních gotických vazeb, tři barokní a jednu renesanční vazbu. Pouze dva svazky nemají originální vazby a i pozdější převazby jsou velmi kvalitní," doplnila ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. Svazky jsou podle ní téměř nedotčené, většina knih je sice jen mírně poškozená, ale zanedbání péče by v budoucnu mohlo způsobit další významné škody.

Obnovy by se měly dočkat třeba kodex z 15. století liber comitatus zaczensis nebo pergamenový zlomek antifonáře ze druhé poloviny 13. století Zpěvy ke svátkům svatého Vavřince a svatého Petra a Pavla. Vzhledem k unikátnosti původních vazeb a často dobrému stavu je pro knihy navržen minimalistický způsob ošetření. „V současné době jsou restaurátoři díky finančním zdrojům, které jsou na restaurování k dispozici, velmi vytížení," poznamenala krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová. Na souboru budou podle ní pracovat tři restaurátoři

Restaurování starých tisků

Restaurování starých tisků je jednou z akcí projektu za zhruba 37 milionů korun, na který žádala Krajská vědecká knihovna v Liberci evropské dotace z Integrovaného regionálního programu (IROP). Budova známá jako Stavba smíření slouží veřejnosti od roku 2000 a nutně potřebuje opravu střechy, protože zatéká světlíkem. Vyměnit je třeba prošlapané koberce, ale také například zastaralé osvětlení za úspornější. Modernizace čeká sociální zázemí, knihovna získá také novou kolektivní studovnu nebo klimatizovaný trezor na vzácné dokumenty.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky tisky, knihovna, Liberec, Liberecký kraj, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gotické i barokní vazby. Kraj nechá zrestaurovat vzácné tisky z liberecké knihovny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.