Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Malém divadle proběhne premiéra izraelského dramatu Mikve, hraje v něm osm žen

Hru od současné izraelské dramatičky Hadar Galronové chystá k uvedení na malé scéně liberecké divadlo F. X. Šaldy. Inscenace Mikve je dramatickým střetem osmi žen s pravidly svého společenství. Premiéru bude mít v Malém divadle tento pátek.

Mikve je židovská rituální lázeň. Právě do intimního prostoru této lázně, v níž se ženy pravidelně očišťují, soustředila autorka děj svého vyostřeného dramatu. Rituální lázeň se ve hře stává místem střetu různých přístupů k víře i k životu. „Do uzavřeného společenství přichází nová lázeňská a postupně odkrývá pohnuté osudy místních žen - dramata, o nichž všichni vědí, ale nesmí se přiznat," řekl za divadlo Jakub Kabeš.

Náboženství a předsudky

Ve své snaze pomoci naráží empatická, ale přitom razantní lázeňská Šira na bariéru náboženských pravidel i předsudků. Ženská komunita ji nejprve odmítá, brání se novému pohledu i nabízeným řešením, aby se posléze v dramatickém závěru ženy pokusily vzepřít svazujícím pravidlům svého společenství. „Každá přitom sama hledá hranici, kdy je třeba vzít svůj život do vlastních rukou a nenechat se obětovat za udržení jakýchsi neměnných pravidel," dodal Kabeš.

Drama nabízí výrazné herecké příležitosti v podobě psychologicky bohatých postav a jejich dramatických střetů. Ve hře v režii Jakuba Nvoty se představí Markéta Tallerová, Veronika Korytářová, Jana Hejret Vojtková, Štěpánka Prýmková, Jana Stránská, Barbora Bezáková, Karolína Baranová a Eliška Jansová.

První uvedení vyvolalo skandál

Mikve je zatím nejslavnější hrou Galronové. „První uvedení hry v roce 2005 vyvolalo skandál a málem další zákaz, současně však text získal mnoho ocenění, včetně prestižní ceny Izraelské divadelní akademie," uvedl Kabeš. Pětatřicetiletá autorka tehdy podle něj sama přestala do mikve chodit. „Bála se, že ji někdo zastřelí, dostávala výhrůžné dopisy. A přitom nepovažuje Mikve za feministickou hru, bojující jen za práva žen. Podle ní by se nikdo neměl obětovat pro dodržení nějakého pravidla - ať je to muž či žena," dodal.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, premiéra, činohra, Liberec, Malé divadlo, Metzlův dům, lázně, Hadar Galron, Markéta Tallerová, Eliška Jansová, Jakub Nvota, Šira

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Malém divadle proběhne premiéra izraelského dramatu Mikve, hraje v něm osm žen  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.