Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Obnova tři sta let starého morového sloupu je dokončena

Jednu z nejvýznamnějších barokních památek v Liberci nechalo město zrestaurovat za více než 700 tisíc. Oprava morového sloupu v zahradě Kostela Nalezení sv. Kříže, který vytvořil Matyáš Bernard Braun, trvala čtyři měsíce.

Významná památka se obnovy dočkala po téměř půl století. Díla vytvořeného v roce 1719 se ujal zkušený restaurátor Radomil Šolc. „Nově byly na sloupu doplněny chybějíci části, sochy Panny Marie i sv. Jana Nepomuckého dostaly novou svatozář. Větší pozornost pak byla věnována soše sv. Šebestiána,“ uvedl mluvčí města Liberec Jan Král. Dále byly obnoveny nápisy a celá památka byla odborně zakonzervována.

Morový sloup bude i nadále zdobit kostelní zahradu. „Jedná se o skutečný svost. Morový mariánský sloup je perlou takzvané barokní zahrady,“ komentoval náměstek primátora Ivan Langr. Oprava sloupu by ale nemusela být posledním zásahem v zahradě.

Město by rádo zvelebilo i zdejší Kapli Božího hrobu z roku 1722. Její stav je totiž kritický. „V příštím roce bychom rádi nechali udělat posudek a po domluvě s farností bychom ji nechali zrestaurovat,“ dodal Langr. Do budoucna by se měla gotická zahrada otevřít veřejnosti.

Foto Jan Král

Štítky morový sloup, rekonstrukce, Liberec, Nalezení sv. Kříže, zahrada, Matyáš Bernard Braun, Ivan Langr, Panna Marie, Jan Nepomucký, Jan Král

Obnova tři sta let starého morového sloupu je dokončena  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.