Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chod divadla v Liberci ovlivní v roce 2019 oprava, premiér ubude

Sedm činoherních, tři operní a dvě baletní představení obohatí v roce 2019 repertoár libereckého divadla F. X. Šaldy. Premiér bude o dvě méně než letos, protože příští rok se bude v historické budově divadla modernizovat vzduchotechnika a topení. Při výměně starých technologií za 23 milionů korun bude velká scéna divadla uzavřená a hrát se bude jen v Malém divadle.

Podle náměstka primátora pro kulturu Ivana Langra (SLK) by práce měly trvat od začátku června do konce října. „Odhadujeme, že propad na tržbách bude kvůli tomu asi dva miliony korun," řekl náměstek.

Běsi i Ujetá ruka

I na příští rok chystá činohra libereckého divadla pestrou škálu titulů - vlastní adaptaci Dostojevského Běsů, současnou britskou komedii Naše sebrané trable od Paula Lucase, hru Ujetá ruka od Martina McDonagha či tragické drama Srpen v zemi Indiánů amerického dramatika Tracyho Lettse.

Chybět nebude ani dílo klasika, příští rok to bude Ibsenovo drama Paní z moře či komedie známého českého spisovatele, což bude Jakub a jeho pán od Milana Kundery. Po delší době připraví činohra i výpravnou pohádku pro nejmladší diváky, za rok v prosinci se chystá uvést hru Harún a moře příběhů, kterou napsal indicko-britský spisovatel Salman Rushdie.

Opera chystá Trubadúra

Opera pro jarní část sezony nabídne Verdiho Trubadúra a českou muzikálovou verzi Divotvorného hrnce podle úpravy Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Pro podzim plánuje českou operní klasiku - Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky.

Balet by měl na konci března v premiéře uvést taneční drama Bouře. Námětem je stejnojmenné dílo Alexandra Nikolajeviče Ostrovského o ženě, jež podvede svého manžela. Druhou novinkou bude v listopadu Sluha dvou pánů. Vedoucí baletu Alena Pešková připravuje tanečně zpracovanou komedii plnou záměn a nedorozumění podle hry Carla Goldoniho.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, premiéra, Liberec, komedie, Metzlův dům, Ivan Langer, představení, Paul Lucas, Martin McDonagh, Milan Kundera, oprava, Salman Rushdie, Carlo Goldoni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chod divadla v Liberci ovlivní v roce 2019 oprava, premiér ubude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.