Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj podpoří obnovu kostela v Jindřichovicích, areálu zámku Vartemberk i poutního areálu

Liberecký kraj věnuje na ohrožené památky přes 4 miliony korun. Nejvíce přispěje na obnovu barokního poutního areálu v Horní Polici a na areál zámku Vartemberk.

Liberecký kraj rozdělí díky vyšším daňovým příjmům na obnovu šesti ohrožených památek 4,3 milionu korun. Nejvíc peněz půjde do oprav poutního areálu Kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici na Českolipsku, který je od roku 2017 národní kulturní památkou.

Nemalou částkou přispěje letos kraj také například na obnovu zámku Vartemberk ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku nebo na záchranu kostela Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pro Smrkem na Liberecku. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí krajského úřadu Lenka Klimentová.

„Podporu majitelům památkových objektů na jejich obnovu považuji za důležitou. Často se jedná o rozsáhlé objekty nebo objekty, které jsou v havarijním stavu. Při rozhodování nás zajímá, jak je vlastník sám aktivní nejen v získávání dalších finančních prostředků, ale také jak uvažuje o budoucím využití památky. Tedy zda bude sloužit veřejnosti,“ uvedla krajská radní pro památkovou péči Květa Vinklátová.

Nejvíc peněz, milion korun, dá kraj na obnovu barokního poutního areálu v Horní Polici, kde začala loni nákladná rekonstrukce zhruba za sto milionů korun. Areál je v havarijním stavu, církvi se na jeho záchranu podařilo získat evropskou dotaci. V letošním roce by měly být obnoveny venkovní fasády kostela, jeho interiéry včetně mobiliáře. Projekt počítá s restaurováním štukové výzdoby, kamenických prvků a soch a také zvonice. Areál bude mít i novou elektroinstalaci a nasvícení.

Částkou 900.000 korun přispěje Liberecký kraj Stráži pod Ralskem na třetí etapu obnovy areálu zámku Vartemberk. Na řadu přijdou fasády jižního křídla zámku. „Ve Stráži pod Ralskem se pustili do obnovy této zásadní dominanty, jejíž nádvoří slouží již nyní k pořádání nejrůznějších kulturních akcí,“ uvedla Vinklátová. Stejná částka půjde podle ní do Jindřichovic na statické zajištění kostela a opravu střechy. Půl milionu dá kraj na opravu varhan kostela Nejsvětějšího srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou. Stejnými částkami přispěje také na záchranu kostela sv. Martina ve Zlaté Olešnici a zříceniny hradu Návarov.

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky kultura, památky, kraj, peníze, kostel, zámek, Liberecký kraj, Vartenberk, Jindřichovice, Horní Police, oprava, Stráž pod Ralskem, Panna Marie, okres Česká Lípa

Kraj podpoří obnovu kostela v Jindřichovicích, areálu zámku Vartemberk i poutního areálu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.