Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstava Jana Měřičky Neklid davu proniká do myšlení lidí a zároveň je obrazem dnešní doby

V Oblastní galerii Lázně si můžete od dnešního dne prohlédnout výstavu předního českého grafika Jana Měřičky. Jeho témata sahají od rodiny, přes davy lidí v rozličných situacích, až po rozbouřené moře.

Výstava nabízí náhled do zákonitostí a nahodilostí davu lidí. Odkazuje na originalitu a jedinečnost a přesto určitou podobnost mezi každým člověkem. „Liberecká veřejnost nemohla doposud vidět tvorbu Jana Měřičky z posledních let v takovém rozsahu,“ uvedla kurátorka výstavy Markéta Kroupová.

Mezi vyobrazenými tisky se nachází i animace, která návštěvníky zavede do umělcovy rodiny. „Tento moment zachycuje narozeninovou oslavu mého tchána. Barevně jsem odlišil jednotlivé postavy podle věku a ve zhruba 500 fotografiích vyobrazil jejich pohyb,“ komentoval Jan Měřička.

Výstava potrvá od 18. ledna do 21. dubna. Nachází se v podbazénové hale a grafickém kabinetu. Oblastní galerii Lázně můžete navštívit každý den od úterý do neděle.

Pondělí zavřeno
Úterý 10–17 hodin
Středa 10–17 hodin
Čtvrtek 10–19 hodin (vstup zdarma)
Pátek 10–17 hodin
Sobota 10–17 hodin
Neděle 10–17 hodin 

Další důležitá část expozice je zaměřena na aktuální téma migrace. Ve svých dílech tak zachycuje různé zprávy, například zadržení sedmi desítek uprchlíků, kteří byli v kamionu. „Chtěj, jsem reagovat na aktuální události jinak, než jen vytvářením ikonických postav. Jedná se spíše o schéma dané situace,“ vysvětlil umělec. „Zároveň jsem chtěl docílit toho, aby dílo bylo očištěno od prvoplánové exprese.“

Další inspiraci pro svá díla našel grafik například v čínském bazéně, v metru nebo v letadle. Zaměřil se při tom vždy na chování a pohyb lidí.

V liberecké galerii vystavoval známý grafik naposledy v roce 2002, tehdy ovšem jeho tvorba byla úplně jiná. Výstava je zároveň oslavou vydání nové publikace, která mapuje tvorbu Měřičky od roku 2005.

 

Foto Oblastní galerie Liberec, foto.amu.cz

Štítky jan měřička, galerie, lázně, liberec, kultura, výstava, slavnost

Výstava Jana Měřičky Neklid davu proniká do myšlení lidí a zároveň je obrazem dnešní doby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.