Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum v Turnově rozšíří sbírky o šperky, zkameněliny i dílo Jíry

Muzeum Českého ráje v Turnově letos rozšíří své sbírky o šperky, křídové zkameněliny, broušené minerály či dílo uznávaného malíře Josefa Jíry. Na jejich koupi získá dotaci od kraje, který je zřizovatelem muzea. Příspěvek bude zhruba 100 tisíc korun podle požadavků muzea.

Muzeum Českého ráje patří k nejstarším muzeím regionálního typu v zemi, založeno bylo v roce 1886. Má expozice zaměřené na mineralogii, historii turnovského kamenářství a národopisu a také klenotnici, která umožňuje vystavovat i ty nejcennější sbírkové předměty, jako jsou zlaté šperky. Muzeum své sbírky doplňuje průběžně.

Kamenný poklad

Největší akvizicí v jeho historii bylo před dvěma lety zakoupení sbírky broušených kamenů. Soukromému sběrateli za ni tehdy zaplatilo přes milion korun. Kolekci, jež čítá 226 kusů křemenných odrůd, považuje muzeum za jeden z českých pokladů. Letos sbírku drahých kamenů obohatí broušené kameny a vzorky minerálů z pozůstalosti po Jiřím Skalickém. Do muzea přibudou mugle a tumblované kameny broušené Skalickým i vzorky rubínů, safírů, smaragdů či opálů.

Do sbírky šperků letos přibude souprava z takzvaného dutého zlata, kterou tvoří pantový náramek, brož a pár náušnic s ověsky. Šperky jsou v orientálním stylu, zdobeny sladkovodními perličkami, černým emailem a ornamentální rytinou. „Pro sbírku muzea se jedná o zajímavou ukázku typu šperku z 60. let 19. století a také skutečnost, že se jednalo o majetek významné turnovské měšťanské rodiny," uvedla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

Ježovky i plži

Paleontologickou sbírku by měla obohatit kolekce křídových zkamenělin z Újezdu pod Troskami. Patří sem zástupci ježovek, amonitů, mlžů i plžů. „Největší soubor tvoří ježovky, jejichž kompletní schránky zatím ve sbírkách muzea chybí. Sbírka dále obsahuje několik kompletních, vysoce ceněných zástupců rodu pinna," uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

Muzeum se letos chystá koupit i olejomalbu Josefa Jíry, který zemřel před 14 lety. „Josef Jíra je nejvýznamnějším regionálním malířem z generace, která vstoupila na scénu po druhé světové válce," uvedla Jakouběová. Dílo uznávaného malíře, grafika a ilustrátora dosud ve sbírkách turnovského muzea není.

Autoři | Foto Muzeum Českého ráje

Štítky muzeum, Turnov, sbírky, šperk, Josef Jíra, malíř, Muzeum Českého ráje v Turnově, Český ráj, Jiří Skalický, druhá světová válka, minerál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Turnově rozšíří sbírky o šperky, zkameněliny i dílo Jíry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.