Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstava plná vynálezů. V Semilech můžete vidět Petřinovu spirálu, forbesku i hektograf

Vynálezy osmi významných mužů ze Severních Čech můžete nyní obdivovat v semilském muzeu. Jejich přístroje ovlivnily významně nejen českou ale i celosvětovou historii a vědu.

Muzeum v Semilech láká na výstavu o místních výjimečných mužích 19. a 20. století, kteří zhotovili nejrůznější důmyslné přístroje. Mezi nejznámější vynálezy patří celosvětově rozšířený hektograf, forbeska či Petřinova spirála dodnes používaná při výuce na univerzitě. Na výstavě jsou podle kurátora výstavy Tomáše Chvátala desítky vynálezů od osmi lidí.

Jeden z prvních výrobců hracích automatů

„Nejznámější v obecném povědomí je Josef Vaněk, který vymyslel forbesy, respektive patřil mezi první výrobce hracích automatů v Československu,“ řekl Tomáš Chvátal. Výherní automat Forbes vynalezl Vaněk v roce 1925. Vaněk si ale také nechal patentovat výčepní pulty s tlakovým mytím sklenic a jeho firmu proslavila i výroba vah rozličných typů. Vaňkovy osobní váhy byly za první republiky snad na každém nádraží v Československu.

Vynález Rudolfa Husáka a Vincenta Kwayssera se dokonce rozšířil do celého světa a skladatel Edvard Strauss po něm pojmenoval krátkou polku. Hektograf, předchůdce kopírovacího stroje, vymysleli Husák a Kwaysser v roce 1878. Patenty na hektograf měli podle Chvátala nejen pro Rakousko a Německo, ale také pro Británii a její kolonie či Ameriku. „Můžeme říci, že než přišel cyklostyl, tak to byl nejrozšířenější způsob kopírování," uvedl kurátor. Na hektografu se podle něj dalo udělat za 15 minut zhruba 80 kopií. "Hodně se používaly třeba na úřadech, v archivech jsou dodnes dokumenty vytvořené hektografem,“ dodal. Postup kopírování z hektografů dodnes používají tatéři při barvení kůže.

Předchůdce elektrického motoru

Pro některé návštěvníky muzea ale bude zřejmě nejznámějším vynálezcem ze Semil přední český matematik a fyzik první poloviny 19. století František Adam Petřina, který se v tomto městě narodil na Štědrý den roku 1799. Podle Chvátala si vyrobil například předchůdce elektrického motoru či předchůdce syntetizéru, který nazval elektrická harmonika. Vymyslel i jednoduchý přerušovač proudu, který se pod názvem Petřinova spirála stále používá při výuce na pražské Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

Výstava nazvaná Vynálezci a šikulové ze Semil a okolí v muzeu potrvá až do konce letošního května. Jsou na ní také jednoduché domovní zabezpečení Nekradex od Miroslava Matěchy či originální hudební nástroje od semilského rodáka Josefa Šedivy, který si založil továrnu na své výrobky až v Oděse.

Autoři | Foto Muzeum Semily

Štítky vynález, Semily, muzeum, kultura, František Adam Petřina, výstava, Josef Vaněk, hrací automat, Severní Čechy, Československo, Forbes, Štědrý den, První republika

Výstava plná vynálezů. V Semilech můžete vidět Petřinovu spirálu, forbesku i hektograf  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.