Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česko-polská Cesta skla zavede turisty do Jelení Hory i Nového Boru

Připomenout a oprášit sklářskou tradici v Jelení Hoře a propojit ji se sklářstvím v Čechách by měl mezinárodní projekt Cesta skla.

Rozšířit nabídku pro návštěvníky Nového Boru na Českolipsku i polské Jelení Hory je hlavním cílem česko-polského projektu Cesta skla. Ambicí není stavět nové turistické cíle, ale propojit ty, které už existují a motivovat turisty, aby v oblasti trávili více času. Aby se do ní vraceli a svou dovolenou trávili aktivním způsobem, řekla k projektu vedoucí Sklářského muzea v Novém Boru Eliška Vavříčková. Na cestě jsou podle ní i další cíle jako Kamenický Šenov, Jablonné v Podještědí, Liberec, Jablonec nebo Sklářská Poreba.

Zatímco na české straně je podle Vavříčkové stále možnost práci se sklem vidět v řadě firem, na polské straně už sklářská výroba téměř zanikla. I proto chce Krkonošské muzeum v Jelení Hoře, které má největší sbírku skla v Polsku, v rámci projektu vybudovat „Laboratoř skla“. Ta bude návštěvníky seznamovat s tradičními sklářskými technikami. V Novém Boru zase chtějí zrekonstruovat památkově chráněný roubený dům v sousedství novoborského sklářského muzea. Celý projekt přijde na téměř 1,2 milionu eur (30 milionů Kč).

Novoborské muzeum v rámci společného projektu s muzeem v Jelení Hoře vybudovalo před šesti lety moderní přístavbu s depozitářem a prostorem ke krátkodobým výstavám. Teď chce využít i zchátralou roubenku v sousedství. Tradiční podstávkový dům postavený kolem roku 1768 je kulturní památkou. „Dlouho jsme hledali na rekonstrukci peníze,“ řekla Vavříčková. Rekonstrukce by podle ní měla respektovat původní podobu domu, ústupkem moderním požadavkům je bezbariérový vstup a toaleta. V domě bude informační centrum, prostor pro setkávání, vedení muzea i výtvarné dílny.

Náklady na rekonstrukci se odhadují na 15,2 milionu korun, zhruba 90 procent uhradí evropská dotace, zbytek dá město. Zatím se ale nepodařilo vybrat dodavatele rekonstrukce. Do první výzvy se nikdo nepřihlásil a město proto musí soutěž zopakovat. „Museli jsme v podmínkách změnit některé ukazatele a požadavky na dodavatele,“ řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák. Po dodavateli tak už město nebude požadovat zkušenosti z rekonstrukce podstávkového domu, ale bude stačit zkušenost z rekonstrukce jakéhokoliv památkově chráněného objektu. „Věříme, že se díky tomu podaří dodavatele najít,“ dodal Dvořák.

Sklářské muzeum v Novém Boru plánuje v rámci projektu nejrůznější workshopy a exkurze. Vydat chce i průvodce muzeem. „Vznikne také vandrovní knížka a společenská desková hra. Vandrovní knížka byla vydávána tovaryšům, když putovali za zkušenostmi. Později se tento název vžil pro jakési cestovní deníky. Vandrovní knížka Cesty skla představí jednotlivá zastavení. Pokud návštěvník postupně posbírá ze všech razítka, získá jako odměnu deskovou hru s motivem Cesty skla,“ dodala Vavříčková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cesta skla, sklářství, Českolipsko, sklo, muzeum, Jelenia Góra, projekt, Nový Bor, rekonstrukce, Česko, dům, kniha, Jaromír Dvořák, okres Česká Lípa, Liberec

Česko-polská Cesta skla zavede turisty do Jelení Hory i Nového Boru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.