Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nelegál se nakonec v Liberci natáčet bude. Město dá filmařům skoro milion a půl

Příběh drogového dealera a policejního informátora, který se zaplétá s vietnamskou mafií s názvem Nelegál se nakonec v Liberci nejspíš natáčet bude. Rada města schválila podporu pro filmaře, letos a příští rok jim dohromady dá dvakrát sedm set tisíc korun. Radnice si od toho slibuje reklamu a přísun prostředků pro místní podnikatele.

Podpora pro filmaře se řešila už před volbami, Liberec měl zaplatit tři miliony korun. To tehdy prosazoval exprimátor Batthyány, investici obhajoval tím, že se ve městě mnohonásobně vrátí. Podpora ale neprošla.

Ne tři miliony, ale polovina

Nyní ji rada města do hry vrací znovu. Už ale nepůjde o tři miliony, ale zhruba polovinu, navíc rozloženou do dvou let. Jenže zatímco původně se měl celý seriál odehrávat právě pod Ještědem, nyní to vypadá tak, že se bude natáčet také v Hradci. Navíc Liberec ani Hradec v seriálu přiznaní nebudou, odehrávat se bude „na severu”.

Přesto by tu měli filmaři strávit 25 natáčecích dní. „Mám za to, že většina kolegů z rady města ten projekt podporuje a uvědomuje si významné dopady do sekundární místní ekonomiky. Tedy na naše obchodníky, živnosti,” řekl předkladatel návrhu Ivan Langr.

První pobídka v historii

Podle něj půjde vůbec poprvé o pobídku, kdy město filmařům zaplatí. „Vynaložené prostředky se ale do města mnohonásobně vrátí,” dodal náměstek s tím, že štáb tu bude ubytovaný, platit bude i za zábory prostranství či parkování.

Radu města také přesvědčil úspěch seriálu Most! Podpora seriálu Nelegál se ale ještě bude schvalovat na zastupitelstvu. „Věříme, že to některé kolegy v zatupitelstvu může přesvědčit,” uzavřel Langr.

Připravovaná minisérie Nelegál

Vietnamská mafie v Česku ovládá víc než 70 procent trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj Bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé. Díky propracované a efektivní struktuře výroby jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální. Příběh šestidílného seriálu zobrazí tři týdny v životě drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v českovietnamské drogové mafii. Po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jdou obě strany – policie i mafie – a on hledá cestu, jak si zachránit život. (Česká televize)

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Nelegál, seriál, Liberec, pobídka, natáčení, film, film office, filmař, mafie, rada obce, Ivan Langr, Česká televize, Česko, Ještěd

Nelegál se nakonec v Liberci natáčet bude. Město dá filmařům skoro milion a půl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.