Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec ve filmu: Zagorová zpívala v Pražské, tehdy přes Benešák jezdily tramvaje

Legendární písničku Asi, asi v podání Hany Zagorové zdá prostě každý, že ne? To není možné. Určitě znáte z rádií, muzikálu Mamma Mia nebo oldies party minimálně její originál Honey, Honey od skupiny ABBA. Hana Zagorová nazpívala písničku s českým textem a natočila k ní videoklip v centru Liberce.

Písnička je vlastně duet, který nazpívala zpěvačka s Petrem Rezkem v roce 1975 a vyšla poprvé v témže roce na desce s názvem Asi, asi/Dávám kabát na věšák. A právě pro videoklip k této písni si zpěvačka zvolila centrum Liberce, konkrétně ulici Pražskou. Není to tedy tak úplně Liberec ve filmu, ale i videoklip podle nás stojí za pozornost.

Dopravní prostředky se změnily, ale radnice zůstává stejná a krásná

Hana Zagorová nazpívala s Petrem Rezkem nejen píseň Asi, asi, ale i další hity jako Duhová víla nebo Ta pusa je Tvá.

Pražská jistě patří mezi nejznámější liberecké ulice, vede přeci přímo od radnice a náměstí Dr. E. Beneše. A právě odsud se zpěvačka s prvními slovy písničky „Asi, asi ráda šeptám, to víš asi, asi...“ vydává ulicí dolů k Soukennému náměstí.

Dva zpěváci kráčející centrem v doprovodu filmařů tehdy jistě vzbudili velký rozruch. Ostatně to je vidět i na zvědavých obličejích, které tehdejší hvězdy popové hudby ve videoklipu sledují.

Procházející pár zpěváků budil pozornost

Hned na začátku ale za Hanou Zagorovou, které se také přezdívá Hanička Písnička, jede tramvaj. Tu tam dnes již nepotkáte, dřív ale „Benešák“ opravdu křižovaly tramvaje. Moskevskou ulicí jezdily tramvaje nahoru, Pražskou dolů. Tehdy tramvaje vozily místní i návštěvníky od nádraží až do Lidových sadů.

První tramvaje se před libereckou radnicí projely v roce 1897.

Náměstí před radnicí bylo opravdovým dopravním uzlem. Místo totiž křižovala dnes již také neexistující tramvajová trasa z Rochlice do Růžodolu. Poslední tramvaje projely Pražskou ulicí v polovině prosince v roce 1984. Zmizely koleje, vybledly vzpomínky. Původní trasu tramvají tak dnes dokládají už jen dobové fotografie, nebo právě video k hitu Asi, asi.

Tehdy bylo v Pražské ulici pěkně živo

Foto Repro Youtube, Denisa Albaniová

Štítky Liberec, film, natáčení, video, Hana Zagorová, Petr Rezek, asi, Pražská, videoklip, ABBA, radnice, Mamma Mia

Liberec ve filmu: Zagorová zpívala v Pražské, tehdy přes Benešák jezdily tramvaje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.