Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na obnovu památek jde každoročně více než deset milionů korun

Památky jsou bezesporu důležitou součástí každé kultury. Připomínají historii, vývoj a ani dnes by se na ně nemělo zapomínat. Liberecký kraj do jejich obnovy ročně investuje přes deset milionů korun.

Miliony korun rozdělí každoročně Liberecký kraj na dotacích na obnovu památek. V dotačním programu je letos k dispozici 10,56 milionu korun, další miliony rozdělí kraj na přímých dotacích z přebytku loňského hospodaření. Celkově tak jde na podporu obnovy památek v posledních letech kolem 14 až 15 milionů, stále to ale nestačí. Památky v Libereckém kraji jsou v takovém stavu, že kdyby tam byl stonásobek, tak je to málo, řekla radní pro památkovou péči Květa Vinklátová.

„Vnímám to jako jednu ze základních povinností kraje památkám pomoci. Památky jsou to první, čeho si návštěvník všimne, když do Libereckého kraje přijede. A když budou ve špatném stavu, tak to vypovídá o tom kraji jako o celku. Památky jsou jedinečné a poutají pozornost, když jsou v dobrém, ale i když jsou ve špatném stavu. To je důvod, proč bychom je měli dávat dohromady a proč bychom měli jejich obnovu podporovat,“ doplnila Vinklátová.

I díky dotaci 208.500 Kč z Libereckého kraje se tak loni podařilo zrestaurovat například hlavní oltář kostela sv. Víta v Osečné na Liberecku. Oltář, který vyrobili kolem roku 1870 v řezbářské dílně Bušků ze Sychrova, byl ve velmi špatném stavu. Napadl ho dřevokazný hmyz a některé části byly polámané, nebo zcela chyběly. Jeho obnovy se ujal restaurátor Karel Švancar z Pěnčína.

„Jsem moc rád, že se nám podařilo zrestaurovat dominantu interiéru našeho kostela,“ poznamenal starosta Jiří Hauzer. Práce na obnově kostela tím podle něj ale nekončí. Letos chce město nechat zrestaurovat křtitelnici a dveře kostela, na příští rok plánuje opravu střechu. „V současné době proto intenzivně připravujeme projektovou dokumentaci a vyčíslujeme náklady. Předpokládáme, že tato akce bude pro město velmi finančně náročná, proto hodláme opět připravit projekt, a pokud to bude možné, požádáme o dotaci. Kostel sv. Víta je dominantou města a je pro naše občany velmi důležitý,“ dodal starosta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kultura, památky, Liberecký kraj, dotace, kostel, Květa Vinklátová, Jiří Hauzer

Na obnovu památek jde každoročně více než deset milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.