Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Krása a půvab v liberecké galerii. Čtrnáct sochařek se šešlo na jedné výstavě

Liberecká Oblastní galerie vystavuje sochařská díla, která vytvořilo čtrnáct žen. Výstava Krása a půvab má ukázat rozmanitost tvorby současných českých umělkyň mladé a střední generace. Zároveň je výstava poctou pěti sochařkám, jejichž díla se dostala před 50 lety do výběru pro památnou venkovní výstavu, kdy po Liberci bylo instalováno 31 soch.

Nynější výstava v galerii potrvá do začátku června, některé ze soch jsou umístěné i kolem budovy. „Hlavním kritériem při výběru byla především kvalita. Nechtěli jsme prezentovat jen jeden výtvarný názor, ale naopak ukázat, jak bohaté výrazové prostředky současné české sochařství má," uvedla řekla kurátorka výstavy Markéta Kroupová.

Krása a půvab v liberecké galerii

Čtvrtek, 21. března 2019, 18:35

Krása a půvab v liberecké galerii
Krása a půvab v liberecké galerii

Na výstavě je asi 60 děl, od abstraktních až po figurální motivy, které jsou z kamene, laminátu či vosku. „Pro mě to je zajímavé v tom, že je tady i nejmladší generace, kterou osobně neznám. Člověk vidí, kam se to posouvá nebo valí. Myslím, že to je zajímavé i pro diváka, takovou příležitost moc často nemá," uvedla sochařka Monika Immrová.

Mezi nejmladší vystavující sochařky patří Miriam Kaminská, která má v galerii červeně laděný abstraktní cyklus Krev a člověk. Výstava ji utvrzuje v názoru, že do sochařství patří barva. „Často mi na AVU (Akademie výtvarných umění) chyběla, protože pořád tam byly bílé, šedivé sochy," uvedla.

Vystavující sochařky

Bronislava Bakule Malá – Anna Hulačová – Monika Immrová – Miriam Kaminská – Kateřina Komm – Markéta Korečková – Eva Matušek-Vláčilíková – Lenka Melkusová – Markéta Melkusová – Petra Pešková – Magdaléna Roztočilová – Paulina Skavova – Sáva Spirova – Dagmar Šubrtová

Barevnost provází také tvorbu Magdalény Roztočilové. Na liberecké výstavě má například růžovofialový květ růže či dílo nazvané Malá dáma. Podle ní představuje totem - rituální objekt, který pomáhá přírodním národům něco překlenout. „Tak to je pro mě objekt ženy, která se přerozuje. Je tam spousta výrazných symbolů, což jsou třeba podpatky," uvedla Roztočilová. Dalším jsou hlavy, na totemu jsou čtyři, z toho jedna skrytá.

Galerie v Liberci má ještě jednu novou výstavu, která potrvá do 9. června. Jde o záznam performance Kateřiny Olivové nazvané Tetovaná mořská víla.

Autoři | Foto

Štítky sochy, galerie, Liberec, sochařky, krása a půvab, výstava, socha, Akademie výtvarných umění v Praze, Paulina Skavová, Anna Hulačová, sochařství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Krása a půvab v liberecké galerii. Čtrnáct sochařek se šešlo na jedné výstavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.