Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hurá na hrady a zámky, první se otevřou o víkendu a mají co nabídnout

Letos v rámci památek hraje prim rod Gallasů a Clam-Gallasů. Rody dobře známé právě na severu Čech vlastnily například Grabštejn nebo Lemberk. Minulost těchto rodů v průběhu roku připomenou desítky akcí, výstav i přednášek.

Památky v Libereckém kraji budou letos návštěvníky lákat na akce spojené se šlechtickým rodem Gallasů a Clam-Gallasů. Na některých státních hradech a zámcích budou i novinky na prohlídkových trasách. Většina se poprvé otevře 30. března, už tuto sobotu ale budou přístupné zámek Hrubý Rohozec a hrad Trosky v Českém ráji. Na celoročně otevřeném zámku Sychrov se o tomto víkendu otevře přes zimu uzavřený park. O novinkách dnes novináře informoval ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Památkáři v posledních letech vždy celorepublikově připomínají v návštěvnické sezoně některý význačný šlechtický rod a letošní rok bude pro Liberecko v tomto směru výjimečný, protože Gallasové zde měli své panství. „Uvědomujeme si, že prezentací tohoto rodu, který je primárně spjat se severními Čechami, obracíme pozornost veřejnosti nejenom na naše objekty, ale na liberecký region celkově,“ uvedl Miloš Kadlec. Do projektu se z regionu zapojilo víc než 20 institucí, z hradů a zámků v kraji hlavně Lemberk, Grabštejn a Frýdlant, které šlechtický rod vlastnil. Naplánována je téměř stovka kulturních akcí, přednášek či výstav.

Netradiční prohlídky i speciální vlajky

Například příhraniční hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou bude ozdoben prapory v žlutomodrých barvách šlechtického rodu. Chystá i netradiční prohlídky a trasu pro děti zasadí do doby Kristiána Kryštofa Clam-Gallase, který na začátku 19. století nechal přebudovat úřednický dům na takzvaný dolní zámek. „Na dětských prohlídkách se budeme věnovat spíše jeho choti Josefině, krásné hraběnce, a také jejich pěti dětem,“ uvedla kastelánka hradu Iva Bártová. Mezi potomky patřil i Eduard, později generál rakouské monarchie.

Děti bude při prohlídkách doprovázet plyšový maskot hradu - papoušek. Za Clam-Gallasů tento pták skutečně na Grabštejně žil, má tam i náhrobek s datem úmrtí 18. října 1830. Děti se podle kastelánky při prohlídkách dozvědí nejen o životě na panství, ale budou si moci i vyzkoušet psaní starým brkem či obléct historický kostým.

Ochozené prohlídky nahradí nové trasy

Nově koncipovanou trasu pro děti bude mít letos i zámek v Zákupech na Českolipsku. Pojatá bude jako procházka po medvědím království. Zákupy od letošní sezony navíc přidají do své stálé nabídky třetí okruh nazvaný Zámek za prezidenta Masaryka, který si bylo možné mimořádně prohlédnout už v závěru minulého roku. Obdobně postupoval i zámek Frýdlant, který loni při mimořádných akcích ukazoval takzvaný Frýdlantský poklad. Obsahuje archeologicky velice cenné nálezy z nedalekého rybníka včetně 36 zlatých mincí ukrytých před 370 lety. Letos je okruh s Frýdlantským pokladem zařazený do stálé nabídky. Na Frýdlantě budou mít návštěvníci možnost si koupit oblíbenou hračku sedmi dcer Franze Clam-Gallase, což byl plyšový Koblížek.

Na hradě Bezděz bude od května doplněná expozice v Templářském paláci, který je přístupný od loňské sezony. Novinkou budou archeologické exponáty či model hradu ze 13. století. Lemberk bude od začátku sezony lákat na výstavu o dějinách zámku po roce 1918 a od června bude příležitostně otevřená Bredovská zahrada.

Autoři | Foto Hrad Grabštejn

Štítky hrady, zámky, Clam-Gallasové, kultura, prohlídka, Grabštejn, hrad, zámek, výstava, šlechta, Lemberk, Česko, přednáška, Liberecký kraj, Sychrov, Frýdlant, Tomáš Garrigue Masaryk

Hurá na hrady a zámky, první se otevřou o víkendu a mají co nabídnout  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.