Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na hradě Houska pracují na obnově cenných fresek ze 14. století

Na obnově cenných gotických fresek z první poloviny 14. století pracují už deset let majitelé hradu Houska na Českolipsku. Zchátralou památku získali potomci původních majitelů v 90. letech minulého století a od té doby pracují na obnově. Na restaurátorské práce v hradní kapli přispěl loni více než 180 tisíc korun Liberecký kraj.

„Mám vždy velkou radost, když vidím majitele památek, kteří se o ně zodpovědně starají. V případě Housky se navíc jedná o restituenty, kteří k hradu přistupují jako k rodinnému klenotu, o který rodinu běh historie dvakrát připravil. Příspěvek k obnově fresek vnímám mimo jiné jako příspěvek k nápravě velké křivdy," řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Poslední vlastníci o hrad přišli poprvé za druhé světové války a znovu pak po ní.

Hrad Houska stojí na místě hradiště z devátého století. Založil ho v první polovině 13. století Přemysl Otakar II., a to téměř souběžně s nedalekým hradem Bezděz. Pravděpodobně z rukou Václava II. se dostal do držení pánů z Dubé. Současnou renesanční podobu získal při úpravách po třicetileté válce. Mezi vlastníky Housky byli mimo jiné Hrzánové, Valštejnové nebo Kounicové. V roce 1924 koupil památku prezident Škodových závodů, senátor Josef Šimonek. Po opravách ho rodina až do roku 1939 užívala jako letní a reprezentační sídlo.

Rodina znovu hrad Houska získala až v 90. letech a už 30 let památku otevírá i veřejnosti. Velmi cenná je kaple, o které se dlouho nevědělo, protože byla rozdělena patrem. Je velmi podobná kapli nedalekého Bezdězu. „Naším společným zájmem bylo zachránit již téměř zničené krásné fresky z doby kolem roku 1330. Některé motivy jsou předmětem živých odborných diskusí. Jedinečná je například levoruká lučištnice - položena, polozvíře," poznamenala k výzdobě kaple dcera majitele Zuzana Pavlíková Šimonková.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky památky, Houska, Liberecký kraj, fresky, hrad, freska, okres Česká Lípa, kaple, druhá světová válka, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Houska pracují na obnově cenných fresek ze 14. století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.