Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecké divadlo uvede drsnou akční komedii Ujetá ruka

Drsná akční komedie Ujetá ruka od irského autora Martina McDonagha je novinkou libereckého Divadla F. X. Šaldy. V premiéře v Malém divadle ji uvede v pátek. Hru v překladu Ondřeje Sokola režíruje Jiří Š. Hájek.

„Je to komedie o nebezpečí srážky s blbcem," řekla dramaturgyně divadla Lenka Chválová.Hra se odehrává během jediného večera v levném hotelovém pokoji v zapadlém americkém městečku. Každá ze čtyř postav v příběhu řeší nějaký svůj zástupný problém. „Všichni ve hře hledají viníka, toho, kdo za to může. Hlavně, abych to nebyl já," uvedla Chválová.

Třeba recepční Mervyn má podle ní jasně definováno, že v hotelu, kde nikdy pracovat nechtěl, musí být jen proto, že někdo utekl s jeho 60 dolary. „Má jasný důvod, proč je na tom tak zle," uvedla.

Obdobné to je i v případě Tobyho, který neustále řeší ukradený kaktus jeho matky, nebo Carmichaela, který už více než 20 let hledá svoji useknutou ruku. „Člověk si neustále komplikuje cestu životem. Jenom, aby nemusel žít opravdu a nemusel řešit opravdu důležité otázky, tak si najde nějaký zbytečný problém. Viz hledání useknuté ruky, která už v životě k ničemu nebude," uvedl režisér inscenace Jiří Hájek. Je to podle něj i téma hry. „Tak, jak začne, tak i skončí. Odnikud nikam. A myslím, že spousta našich problémečků a pseudoproblémů skončí podobně," dodal Hájek.

V bláznivém příběhu znuděný recepční Mervyn získá pocit, že se konečně stalo něco neobyčejného, možná dokonce i zločin. Slyšel výstřel z pokoje chlápka bez ruky a někam zmizeli podezřelý černoch s hezkou holkou, co dovnitř před chvílí vešli. V roli Carmichalela se představí Jan Jedlinský, Mervyna hraje Petr Hanák, Tobyho Tomáš Váhala a Marilyn ztvární Eliška Jansová.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, činohra, premiéra, Liberec, dfxš, komedie, Martin McDonagh, Ondřej Sokol, Metzlův dům, Eliška Jansová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké divadlo uvede drsnou akční komedii Ujetá ruka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.