Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O hrob slavného matematika se nikdo nestaral, Semily ho adoptovaly

Zní to popravdě trochu zvláštně. Že se adoptují děti nebo zvířata, na to jsme asi zvyklí, ale adoptovat hrob? I to je možné. A Semily se rozhodly, že nenechají hrob svého rodáka ležet ladem.

Semily adoptovaly zanedbaný hrob rodáka Františka Adama Petřiny na Olšanských hřbitovech v Praze. Slavného matematika a fyzika nyní připomíná také semilské muzeum na výstavě Vynálezci a Šikulové ze Semil a okolí. Rozpočet města adopce výrazně nezatíží. Přijde na 6500 korun na deset let a obnova hrobu bude stát do 30.000 korun, řekla starostka Lena Mlejnková.

Petřina se v Semilech narodil 24. prosince 1799 v rodině krejčího. Byl mimo jiné autorem několika patentů, jeho jméno nese Petřinova spirála, která se v elektrotechnice poměrně dlouhou dobu používala jako jednoduchý přerušovač proudu. Petřinovo jméno je mezi jmény neslavnějších Čechů na obnovené fasádě Národního muzea, o jeho hrob se však dlouhá léta nikdo nestaral.

„My máme v rozpočtu každý rok 100.000 korun na obnovu hrobů a památek ve městě, každý rok něco opravíme. Takže peníze na to máme připravené,“ doplnila Lena Mlejnková. Petřina podle ní patřil k nejvýznamnějším rodákům, podnět k adopci jeho zapomenutého hrobu dal ředitel Muzea a Pojizerské galerie Semily Miroslav Šnaiberk, který ho objevil při přípravě výstavy.

Semily nejsou prvním městem v Libereckém kraji, které adoptovalo hrob svého rodáka. Od roku 2016 se na Olšanech stará o jeden z hrobů také Nový Bor. Město adoptovalo zpustlý a zanedbaný hrob básníka Josefa Jaroslava Kaliny, který byl současníkem Karla Hynka Máchy. Město se rozhodlo hrob adoptovat a u příležitosti 170. výročí básníkovy smrti ho nechalo opravit. Práce byly součástí projektu Adopce hrobů českých velikánů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky náhrobek, hrob, Semily, Petřina, matematik, fyzik, František Adam Petřina, Lena Mlejnková, Praha, Národní muzeum, Olšanské hřbitovy, Karel Hynek Mácha, Josef Jaroslav Kalina, Muzeum a Pojizerská galerie

O hrob slavného matematika se nikdo nestaral, Semily ho adoptovaly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.