Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Drama třinácti hlavních rolí. Liberecké divadlo uvede oceňovaný Srpen v zemi indiánů

Rodinné drama Srpen v zemi indiánů od současného amerického autora Tracyho Lettse bude mít v pátek premiéru v libereckém divadle F. X. Šaldy. Hru ověnčenou množstvím cen divadlo uvede v režii vedoucího liberecké činohry Šimona Dominika. „Je to vynikají text," uvedl Dominik.

Letts za toto drama obdržel Pulitzerovu cenu, hra měla úspěch i na Broadwayi. Převedena byla také do filmové podoby, ve snímku Blízko od sebe hrály Meryl Streepová a Julie Robertsová. Podle Dominika jde o herecky velmi náročnou hru. „Ne každé divadlo si může dovolit takový text nasadit a já jsem šťastný, že náš soubor může," řekl. Ve hře je 13 postav a každá má podle režiséra nějaký svůj vlastní příběh. „Což je další podstatná věc a charakteristika toho textu, že tam nejsou ty takzvaně služebné role. Že to nejsou tři hlavní role a pak je tam nějaká stafáž kolem nich, která pracuje na ně," dodal.

Drama plné rozhovorů vypráví příběh rodiny, která se po letech sešla kvůli otci, jenž se ztratil. S drsnou otevřeností a současně hořkým humorem se ve hře rozehrávají osobní tragédie jednotlivých postav, nikdo zde není prvoplánově černobílý. „Obrovská přednost hry je, že má spoustu výkladových rámců a že žádná interpretace není špatně," uvedl Dominik.

Potvrdila to i herečka Markéta Tallerová, představitelka Violet Westonové. Na první pohled to je podle Tallerové stará, zlá, šeredná baba, s kterou by neměl člověk slitování. „Ale já jsem po dvou měsících zkoušení došla k tomu, že to je oslava statečných ženských, které jsou v mnoha trápeních nevinně. A to, že se třeba špatně projevují nebo je to semlelo do nějaké podoby, která pro ostatní lidi není úplně příjemná, to je jiná věc. Ale já to beru jako oslavu ženství," řekla Markéta Tallerová.

Premiéra v Chicagu

Srpen v zemi indiánů měl světovou premiéru v Chicagu v červnu 2007, v Česku ji jako první uvedlo Národní divadlo o dva roky později. Autor kdysi o této hře řekl, že nejde jen o pravdivý příběh jeho rodiny, místa odkud pochází a lidí, kteří tam žijí. Je také ztělesněním skoro všeho, co on považuje za divadelní práci. Vedle Tallerové si v představení zahrají Ladislav Dušek, Veronika Korytářová, Karolína Beranová, Barbora Bezáková či Martin Stránský.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, Liberec, premiéra, činohra, Markéta Tallerová, Julia Robertsová, Meryl Streepová, hlavní role, Pulitzerova cena, Chicago, Martin Stránský, Ladislav Dušek, Broadway, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drama třinácti hlavních rolí. Liberecké divadlo uvede oceňovaný Srpen v zemi indiánů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.