Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak bude vypadat turnovská knihovna? Rozhodnutí by mohlo padnout ještě letos

Jak bude vypadat knihovna v Turnově? To rozhodne až soutěž. Samotná stavba by mohla začít za dva roky. Stavba by měla vzniknout v ulici Skálova.

Podoba nové knihovny v Turnově v Českém ráji by mohla být známá do konce letošního roku. Město osloví místní projekční firmy a další tři architektonická studia z republiky, která už výstavbu nějaké knihovny navrhovala. Podle starosty Tomáše Hockeho půjde o uzavřenou soutěž.

„Všem bychom dali rámcově 40.000 korun na skicovné a firma, která vyhraje a kterou schválí zastupitelstvo města jako vítěznou, tak by potom mohla získat všechny navazující projekční stupně až do výše dvou milionů korun,“ uvedl starosta.

Náklady na postavení nové knihovny se odhadují na 40 milionů korun, v ideálním případě by její výstavba mohla začít v roce 2021. Jde o jednu z investičních priorit patnáctitisícového města. Městská knihovna Antonína Marka patří k nejstarším v zemi, v roce 2020 bude slavit 200 let od svého vzniku. O jejím stěhování z Jeronýmovy ulice se ve městě diskutuje léta. Současná budova potřebám knihovny kapacitně nestačí, chybí v ní lepší hygienické i návštěvnické zázemí a společenský sál, objekt není bezbariérový. Knihovna má 2000 čtenářů.

Míst, kam by se měla přestěhovat, radnice v minulosti zvažovala více. Nakonec vybrala výstavbu nové budovy takzvaně na zelené louce. Postavit ji chce ve Skálově ulici, v prostoru mezi letním kinem a rodným domem kněze a národního buditele Antonína Marka. Za výhodu tohoto místa město považuje jeho polohu. Nachází se v centru, v blízkosti škol a na přirozené křižovatce cest v Turnově.

Autoři | Foto turnov.cz

Štítky knihovna, Turnov, soutěž, architektura, Skála, stavba, Antonín Marek, Tomáš Hocke, Český ráj

Jak bude vypadat turnovská knihovna? Rozhodnutí by mohlo padnout ještě letos  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.