Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Projděte se po exponátu. Galerie představila výstavu s dřevěnou vodní hladinou

Už jste se někdy v galerii nebo muzeu procházeli po exponátu? V liberecké oblastní galerii můžete, už v pátek se tu otevře výstava s názvem Mystika hygieny. A jedním z exponátů výstavy, která se koná v bazénové vaně, je právě vodní hladina se třemi vlnami, vytvořená kompletně ze dřeva.

Hlavním impulsem k výstavě byla přestavba lázní na galerii. Prostoru tak dominuje nová dřevěná podlaha se třemi výraznými vlnami. Autorem je slovenský výtvarník Juraj Gábor. „Na zhmotnění ideje vlnění jsem pracoval od roku 2015. Výjimečný prostor haly pod bazénem o rozměrech 10 krát 20 metrů mi umožnil realizovat minimalistický, ale velmi pracný projekt dřevěných vln a na jejich povrchu instalovat další umělecká díla korespondující s obsahem výstavy,“ říká Juraj Gábor

Nová podlaha v bazénové vaně dokonce prošla statickou zkouškou, unese pět stovek lidí. Prkna dodala oldřichovská pila a autor na vlnách pracoval deset dní se třemi tesaři přímo na místě. „Nosná dřevěná konstrukce pomyslně evokuje vodní hladinu a odkazuje k původnímu účelu sálu. Návštěvník proplouvá prostorem a ocitá se mezi nebem – skleněným stropem – a dnem,“ vysvětluje Anna Habánová z Oblastní galerie.


Jak nahlížejí na hygienu, zdraví a relaxaci současní umělci, prozrazují další exponáty. Přímo z dřevěné podlahy vyrůstají ocelové figury Tomáše Roubala, připomínající lázně jako místo odpočinku, setkávání a také glosování aktuálních společensko-politických problémů, stejně jako je tomu v českých hospodách a kavárnách. David Vojtuš ve svých „tetovaných“ gumových polštářích zase parafrázuje jeden z nejtypičtějších materiálů spojených s moderní hygienickou obsesí – průhledné plasty umožňující důslednou izolaci i snadnou očistu.  

Na chemické a biologické procesy, které jsou neodvratitelnou součástí naší tělesnosti, se zaměřují ve svých instalacích Anetta Mona Chisa a Lucie Tkáčová. „Autorky zde představují objekty se skleněnými hlavami, v nichž kvasí zelí a další zelenina. Celkový vizuální dojem je tak doplněn o barvu,“ doplňuje Habánová.

Dřevěné vlny a všechny vystavené objekty lze pozorovat i zpod černého „katafalku“. Stačí ulehnout a nechat na sebe umění působit. „Cséfalvayova videoinstalace vtahuje diváka do intimního dialogu s mystickou postavou asyrského ochranného božstva Lamassu a odkazuje tím ke kořenům hygieny jako rituální očisty nejen fyzické, ale především duchovní,“ vysvětluje kurátor Viktor Čech.

Mystika hygieny

Role těla, zdraví a hygieny v kontextu aktuálních kulturních a sociálních v tvorbě současných umělců

Vystavují: András Czéfalvay (SK), Juraj Gábor (SK), Tomáš Roubal (CZ), Anetta Mona Chisa – Lucia Tkáčová (RO/SK) a David Vojtuš (CZ)
Kurátoři: Lenka Sýkorová a Viktor Čech 
Produkce: Anna Habánová 
Termín: 17. 5.  – 1. 9. 2019

Autoři | Foto

Štítky mystika hygieny, galerie, lázně, výstava, exponát, vodní povrch, hygiena, podlaha, Lucia Tkáčová, muzeum, Instagram, vana, Drbna.cz

FOTO: Projděte se po exponátu. Galerie představila výstavu s dřevěnou vodní hladinou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.