Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nicholas Winton byl velmi skromný, říká o něm jedna z jeho „dcer“ Zuzana Marešová

Asi není nutné připomínat neskutečný čin Nicholase Wintona, muže, který zachránil 669 židovských dětí před smrtí v koncentračních táborech. Česká mincovna nyní nechala vytvořit zlatý dukát s vyobrazením právě tohoto hrdiny.

Zlatý dukát připomíná skvělý čin, za který byl Winton odměněn například Řádem Tomáše Garriqua Masaryka IV. třídy, Řádem Bílého lva nebo řádem British Hero of the Holocaust. Slavnostní ražby se zúčastnila i Zuzana Marešová. Ta je jednou z posledních čtyř dětí. Tedy dětí, které Winton zachránil.

„Byl velmi skromný, z dukátu by ale určitě měl náš Nicky velkou radost,“ komentovala ražbu Zuzana Marešová. Vzhled medaile, na které je národní hrdina vyobrazen, si pochvalovala. „Medaile se mi líbí. Krásně vyvedené jsou i symboly na rubové straně, kde je židovská hvězda a rozlomený hákový kříž,“ řekla Marešová. Jak se ukázalo, Jizerské hory má Zuzana Marešová hluboko v srdci. Kdysi pracovala v penzionu v Kořenově. 

Za podobou zlatého dukátu stojí akademický sochař Jiří Dostál. Cena zlaté medaile je 6 250 korun. Stříbrná medaile pak 1 550 korun.

Autoři | Foto Česká mincovna

Štítky mincovna, Nicholas Winton, dukát, zlato, British Hero of the Holocaust, Jiří Dostál, Jizerské hory

Nicholas Winton byl velmi skromný, říká o něm jedna z jeho „dcer“ Zuzana Marešová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.