Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zážitkový den v Liberci díky Road Festu

PR článek

Dne 30. května 2019 se v Liberci bude konat netradiční dětský den ROAD FEST Liberec 2019. Děti, studenti nebo i zvídaví dospělí si mohou vyzkoušet, jak se projektuje a staví silnice a spoustu dalších aktivit, které se silnicí více nebo měně souvisí, a zároveň se přijít pobavit.

Sdružení pro výstavbu silnic spolu s dalšími firmami se snaží přiblížit zábavnou formou veřejnosti, v čem naše práce v silničním stavitelství spočívá. Chce tak učinit přímo na „silnici“, proto se akce bude konat ve stavebním dvoře v Liberci.

Na co se návštěvníci mimo jiné můžou těšit?

V hlavní roli stroje a zručnost

Jednou ze součástí programu bude ukázka silničních strojů. Některé z nich si mohou návštěvníci vyzkoušet. Například zručnost si ověří na trenažéru rypadla firmy STRABAG. Mistři tohoto řemesla dokážou s velkými stroji zavřít krabičku od sirek. Nebo si na skutečném menším bagru Bobcat za asistence vyzkoušet, jak se přemísťují stavební materiály z jedné hromady na druhou. 

Použití demoličního zařízení „naostro“ zakázali „bezpečáci“, proto Česká silniční společnost zprostředkovává virtuální, atraktivní a svižnou demoliční hru (hráč si může ve virtuální realitě vyzkoušet ovládání jeřábu s demoliční koulí, přičemž cílem je trefovat se skutečně jen do k tomu určených staveb).

A když jsme u zručnosti – firma PRAGOPROJEKT si připravila ukázku práce se softwarem na projektování silnic, mostů a tunelů, který jistě zaujme nejen studenty základních a středních škol. Dnes už se při práci na zajímavých projektech dopravních staveb s rýsovacím prknem nepotkáte, stačí vám výkonný počítač, technické znalosti a představivost. Za pomoci softwaru dokážete stavbu virtuálně vytvořit dříve, než je postavená.

Pokud se vám podaří vyslovit deflektometr, jste na správné cestě a můžete si ho vyzkoušet. Je to takové „EKG silnice“, zkuste si ho natočit na stanovišti společnosti Viakontrol.

Pro ty, kdo se bojí velkých strojů, připravila společnost COLAS soutěž na zručnost a technickou představivost. Můžete si vyzkoušet, jestli vámi postavený tunel z hlíny nebo most ze špejlí udrží autíčko. Nejlepší díla jistě nezůstanou bez odměny.

Dílnička společnosti METROSTAV prověří zručnost menších dětí, u kvízu pak znalosti zaměřené na rozpoznání stavebního nářadí. Za odměnu jim pak bude k dispozici skákací hrad.

Bezpečnost 3x jinak

Včasná pomoc při nehodě, stejně jako při stavebních pracích často rozhoduje o přežití. Jak se naučit zachránit život, si můžete vyzkoušet u společnosti M – SILNICE. 

Projekt „Rozhlédni se“ společnosti EUROVIA ukazuje dětem zábavnou formou , jak se mají chovat v silničním provozu. Firma jej připravila ve spolupráci s nadačním fondem Kolečko

A když už jsme u bezpečnosti − bezpečnost provozu na silnicích značně ovlivňuje stav dopravních prostředků − každé auto také musí mít pravidelnou technickou kontrolu. Možná ale nevíte, že technický stav z hlediska bezpečnosti je sledován i u silnice. Můžete se seznámit s autem, které měří tzv. protismykové vlastnosti, laicky řečeno, nakolik je silnice dostatečně drsná, nebo naopak nebezpečně kluzká. Leoš Nekula PVV vám to umožní. 

Ruku na srdce − kdo z vás dospělých někdy řídil dopravní prostředek po požití alkoholu? Tým silniční bezpečnosti si pro vás připravil ukázku tzv. alkobrýlí, které dokáží simulovat stav opilosti. Tenhle simulátor by si měl vyzkoušet každý, a potvrdit si tak, jak může být ve stavu opilosti svému okolí nebezpečný.

A něco navíc. . . 

Protože rádi vítáme i mladší děti, připravila pro vás firma SaM silnice a mosty malování na obličej. Věříme, že se uplatní především typické silničářské barvy. Žlutou, oranžovou a další viditelné barvy můžete vidět na strojích při jejich práci na silnicích a my je, doufám, uvidíme na vašich obličejích. 

Iluzionista okouzlí děti i dospělé, a dokonce je i kouzlo naučí! A pokud si chcete odnést něco na památku, fotokoutek firmy SWIETELSKY vám to umožní.

. . . a ještě bonus – Děda Mládek Illegal Band jako úplná tečka na závěr. Informace naleznete na www.roadfest.cz.

Štítky road fest, Liberec, silnice, bezpečnost, Pragoprojekt, Strabag, Česká silniční společnost z.s., Metrostav, Colas

Zážitkový den v Liberci díky Road Festu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.