Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z novoborské roubenky bude archiv muzea i infocentrum

Nový Bor bude mít úplně nové turistické informační centrum i archiv zdejšího muzea. Nové prostory nabídne roubenka, která ale nejdřív musí projít kompletní nákladnou rekonstrukcí.

Bezmála 19 milionů korun bude stát rekonstrukce zchátralého roubeného domu v sousedství sklářského muzea v Novém Boru na Českolipsku. Velkou část zaplatí Evropská unie v rámci česko-polského projektu Cesta skla, informovala mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná. V budoucnu bude objekt sloužit muzeu jako archiv, vzniknou tam i badatelny a prostory pro představení sklářských technik. Přesune se tam také turistické informační centrum, které v současnosti sídlí v nevyhovujících prostorách.

Dům z druhé poloviny 18. století

Roubený dům v Kalinově ulici postavili pravděpodobně kolem roku 1768. Fasády jsou překryté bedněním, štíty vykládané břidlicí, v patře je krátká pavlač. I přes některé nevhodné pozdější zásahy je podle památkářů cenným dokladem převážně roubené pozdně barokní architektury města. „V souladu s požadavky Národního památkového ústavu provede firma STAMO kompletní rekonstrukci od bouracích prací, přes stavbu nových nosných konstrukcí, výměny střechy, oken, podlah a dveří až například po osazení klimatizační jednotky,“ popsal rozsah prací Lukáš Michvot z městského odboru investic. Stavební práce by podle něj měly být hotovy do konce příštího roku.

Rekonstrukce domu je jen částí projektu Cesta skla, který má rozšířit nabídku pro návštěvníky Nového Boru na Českolipsku i polské Jelení Hory. „Ambicí není stavět nové turistické cíle, ale propojit ty, které už existují a motivovat turisty, aby se v regionu zdrželi a navštívili i další zajímavá místa,“ řekla k projektu vedoucí Sklářského muzea v Novém Boru Eliška Vavříčková. Na Cestě skla jsou podle ní i další cíle jako Kamenický Šenov, Liberec, Jablonec nebo Sklářská Poreba.

Vandrovní knížka

Sklářské muzeum v Novém Boru plánuje workshopy a exkurze, vydat chce i průvodce muzeem. „Vznikne také vandrovní knížka a společenská desková hra. Vandrovní knížka byla vydávána tovaryšům, když putovali za zkušenostmi. Později se tento název vžil pro jakési cestovní deníky. Vandrovní knížka Cesty skla představí jednotlivá zastavení. Pokud návštěvník postupně posbírá ze všech razítka, získá jako odměnu deskovou hru s motivem Cesty skla,“ dodala Vavříčková. Celý projekt přijde na téměř 1,2 milionu eur (31 mil.Kč).

Autoři | Foto mapy.cz

Štítky Nový Bor, roubenka, muzeum, infocentrum, sklo, projekt, kniha, Evropská unie, okres Česká Lípa, Národní památkový ústav, roubená stavba, rekonstrukce, turistické centrum

Z novoborské roubenky bude archiv muzea i infocentrum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.