Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pamatujete na dokument Krkonoše? Teď vznikne další o Jizerkách

Hned dva dokumenty spojené s Libereckým krajem se právě připravují na natáčení. Jizerské hory - Putování po fenoménech vzniká v rámci filmového projektu Poznej krásy naší země, Rakoncaj je už podle názvu jasný, zmapuje život slavného turnovského horolezce. A právě Liberecký kraj oba filmy podpoří dohromady 300 tisicí korunami.

„Díky podpoře vzniknou filmy, které se svým tématem dotýkají území Libereckého kraje a budou jej tak propagovat. Podpora filmových produkcí má dobrý vliv na rozvoj takzvané filmové turistiky, která je ve světě i u nás čím dál populárnější,” uvedla krajská radní Květa Vinklátová.

Dvě stě tisíc pro Jizerky

Dotace půjde na produkci, přípravu filmů i vlastní natáčení v exteriérech, interiérech nebo ateliéru. 

Dvě stě tisíc dostane připravovaný film Jizerské hory - Putování po fenoménech. „Snímek vzniká ve spolupráci s Českou televizí v rámci filmového projektu Poznej krásy naší země a navazuje na úspěšný dokument Krkonoše, který byl uveden do kin v Česku a v Německu v roce 2017,” řekl Jan Mikulička z krajského úřadu.

Turnovský horolezec

Druhý film ponese jednoduchý název Rakoncaj a přiblíží zlatou éru československého horolzectví v čele s turnovským rodákem Josefem Rakoncajem. Tento film kraj podpoří 100 tisíci.

„Autoři použijí autentické materiály z unikátní soukromé sbírky Josefa Rakoncaje, které v některých případech nebyly nikdy zveřejněny. Jedná se o záběry mapující vývoj horolezeckých expedic v průběhu několika desetiletí, ať už to byly například Rakoncajova účast v mnohočlenných československých a zahraničních expedicích nebo jeho sólové výstupy,” doplnil Mikulička.

Autoři | Foto Jakub Trsek

Štítky dokument, Jizerky, Krkonoše, Rakoncaj, Liberecký kraj, Jizerské hory, film, Josef Rakoncaj, krása, Květa Vinklátová, Česká televize, Německo, Česko, projekt, horolezec

Pamatujete na dokument Krkonoše? Teď vznikne další o Jizerkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.