Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dny lidové architektury v Libereckém kraji

Historie, tradice, folklor a zábava to vše představují Dny lidové architektury v Libereckém kraji. Nahlédněte do minulosti a poznejte, jak žili, pracovali a jak se bavili naše babičky a prababičky. Ve dnech 13. – 14. července 2019 bude zdarma zpřístupněno čtrnáct vybraných objektů lidové architektury po celém Libereckém kraji. Připraveny jsou komentované prohlídky, řemeslné dílničky, zábavné hry pro celou rodinu, divadelní a folklórní vystoupení, ukázky tradičních řemesel, projížďky povozem nebo tradiční jarmarky.

Dny lidové architektury nabízí prohlídky a zábavný program ve vybraných technických, řemeslnických nebo hospodářských objektech. Vidět můžete velké usedlosti (Bičíkův statek v Příšovicích, Dlaskův statek v Dolánkách, Boučkův statek na Malé Skále nebo největší roubenku severních Čech - Víseckou rychtu v Kravařích), vodní mlýny (Janatův mlýn, Dolení-Babákův mlýn), chalupy sklářů (Liščí bouda v Kristiánově, Harcubova chalupa v Harrachově), tkalců a soukeníků (Běliště v Železném Brodě) nebo pilníkářů (Červená roubenka v Semilech). Tradiční technickou stavbou je i vesnická kovárna (skanzen v Dolních Pertolticích). Hrázděnou architekturu zastupuje vesnický dům ve skanzenu v Dolních Pertolticích nebo Führichův dům v Chrastavě. S vesnickou zábavou je spojen Beranův hostinec v Trávníčku a jak správně nahodit udičku ukáží v expozici rybářství a rybníkářství v Památníku K. H. Máchy v Doksech.

Noblesa severních Čech

Letošní sedmý ročník je jedinečný spojením Dnů lidové architektury s celoroční akcí zaštítěnou Národním památkovým ústavem Gallasové/Clam-Gallasové, noblesa severních Čech. Poznejte severočeský šlechtický rod nejen jako významné představitele státu a donátory přestaveb významných severočeských zámků, ale také jako hospodáře. V osobě hraběte Kristiána Clam-Gallase naleznete i zakladatele a donátora sklářských hutí a celých osad, jejichž pozůstatky často představují významné stavby pojizerské architektury. Navštivte bývalou sklářskou osadu Kristiánov a zjistěte, zda v Liščí boudě žijí lišky. Děti i celou rodinu zabaví hra „O skláři Lišákovi“ spojená s hledáním pokladu čaroděje Tamanna nebo řemeslné dílničky spojené se sklářstvím. Zastavit se můžete i v bývalém loveckém zámečku Clam- Gallasů na Nové Louce, dnešní Šámalově chatě. Naučná stezka „Cestou jizerskohorských sklářů“ vás dovede z Kristiánova až k Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde můžete vidět část umělecké rytecké tvorby Jiřího Harcuby, sklářského výtvarníka, medailéra a zakladatele ryteckých škol v Corningu a Pilchucku v USA a mezinárodní školy Dominika Bimana. Navštivte i jeho rodný dům – Harcubovu chalupu v Harrachově –  a poznejte, jak se z brusiče a rytce stává umělec. Svou zručnost při zpracování skla si můžete vyzkoušet v rámci „Skleněného odpoledne“ v Doksech, kde budou pro děti i dospělé připraveny řemeslné dílničky, divadelní představení „Červená karkulka“ nebo výstava kramářských písní a modlitebních tisků „Vale, lásko ošemetná, Adie lebe wohl.“

Přijďte se podívat, jak se roztáčí soukolí vodních mlýnů. S ukázkou funkční mlýnské techniky se seznámíte na Dolením (Babákově) mlýně v Bradlecké Lhotě a v Janotově mlýně v Buřanech, kde navíc můžete ochutnat i tradiční pečivo přímo z pece. Pořádně roztočit to umí i pan Beran v Beranově hostinci v Trávníčku, kde s vámi zase trochu jinak zatočí folklórní skupina „Horačky“ se svým vystoupením „Na hnojníku“. Zároveň se můžete svézt koňským povozem nebo se poučit o včelařství na Českodubsku.

Komentované prohlídky

Pro uklidnění doporučujeme komentované prohlídky Bičíkova statku nebo Vísecké rychty s expozicí malovaného nábytku, kde na vás dýchne historie a tradice. S ukázkou tradičních lidových řemesel (např. pletení ošatek ze slámy, paličkování krajek, tkaní na kolíkovém stávku) se můžete seznámit na Dlaskově statku v Dolánkách nebo v Červené roubence v Semilech, která navíc obsahuje netradiční pilníkářskou dílnu. Pobavení a poučení o výrobě sukna a plátna celé vaší rodině přinese zábavná hra „Život na Bělišti“ pořádaná v autentickém prostředí poloroubeného domu soukeníka a tkalce Běliště v Železném Brodě. Řemeslné dílničky, divadelní představení a příjemné posezení zakončené večerním koncertem si vychutnáte i na Boučkově statku na Malé Skále.

Milovníci umění jistě ocení návštěvu rodného domu akademického malíře Josefa von Ritter Führicha s galerií chrastavských výtvarníků, který představuje spojení hrázděné lidové architektury s výtvarným uměním. „Siláci“ zase upřednostní návštěvu vesnické kovárny s ukázkou kovářského náčiní v praxi ve skanzenu v Dolních Pertolticích. Současně je pro vás v hrázděném domě skanzenu připravena expozice bydlení ve 30. – 50. letech 20. stol. Můžete se tak podívat, jak žily a pracovaly ještě vaše babičky.

Výlet po zajímavých stavbách lidové architektury můžete spojit s dalšími zajímavými akcemi v Libereckém kraji. Tipy na výlety, kalendáře akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti naleznete na www.liberecky-kraj.cz, www.npu.cz nebo na Facebooku – Liberecký kraj cestou necestou.

Tisková zpráva | Foto Miroslav Chmela

Štítky Dny lidové architektury, Liberecký kraj, lidová architektura, statek, skanzen, chalupa, rodina, mlýn, řemeslo, Severní Čechy, dům, Liberec V-Kristiánov, Dolní Pertoltice

Dny lidové architektury v Libereckém kraji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.