Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonecká radnice láká na výhledy i obnovené sály

O prázdninách mohou lidé zamířit na stovky míst a třeba se jít podívat i na jabloneckou radnici, kde si prohlédnou nejen opravenou věž, ale i zrekonstruované zasedací sály.

Jablonec nad Nisou nabídne letos o prázdninách turistům nejen výstup na opravenou věž radnice a vyhlídku z ní, ale poprvé jim umožní nahlédnout i do nedávno zrekonstruovaných zasedacích sálů radnice. Po letech se vrátily do původní podoby, jakou měly ve 30. letech minulého století, kdy byla budova postavena podle návrhu architekta Karla Wintera.

„Největší zájem o výstupy očekáváme se začátkem prázdnin. „Rozhledny jsou rodinným stříbrem našeho regionu a během letní sezony jako rozhledna slouží i jablonecká radnice. Za jasného počasí z ochozu její věže uvidíte Černou Studnici, Bramberk, Královku, Císařský kámen, Libereckou výšinu a samozřejmě Ještěd,“ řekl Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstupy zajišťuje a provozuje i Dům národopisců Scheybalových i kostel svaté Anny.

Pro turisty je podle Vobořila velkou atrakcí v radnici i takzvaný páternoster - výtah, který je ale vyveze jen čtvrtého patra. Dál už musí po svých vyšlapat 116 schodů na věž. Návštěvu vyhlídky rozšířilo letos centrum o prohlídky zrekonstruovaných zasedacích sálů ve druhém patře radnice. Ocení je hlavně obdivovatelé funkcionalismu. „Reagujeme tak na zájem turistů hlavně ze zahraničí. Doposud bylo možné blíže poznat interiéry radnice pouze při oslavách Dne evropského dědictví,“ řekl Vobořil.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavili ji v letech 1931 až 1933. Město už devět let budovu postupně opravuje. Dokončuje se fasáda, opravou prošla okna i interiéry. Ve vestibulu jsou nové lucerny, které v něm dosud chyběly, protože na ně při stavbě radnice nezbyly peníze. Do původní podoby se vrátily také dva salonky, loni prošel obnovou i velký sál zastupitelstva. Čeští skláři a řemeslníci vyrobili repliky svítidel i nábytku podle původních Winterových plánů.

Funkcionalistickou radnici včetně vyhlídky je možné navštívit pouze ve všední dny, v úřední době magistrátu. Denně včetně víkendů je ale turistům otevřené turistické infocentrum v Domě Scheybalových i kostel svaté Anny.

Autoři | Foto mestojablonec.cz

Štítky Jablonec, rozhledna, radnice, vyhlídka, Jablonec nad Nisou, Karl Winter, Dny evropského dědictví, Černá studnice, Bramberk, Královka, Ještěd, kostel

Jablonecká radnice láká na výhledy i obnovené sály  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.