Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvě holčiny se rozhodly, že oživí zapomenutá místa. V kostele v Horním Vítkově pořádají fesťák

Dvě studentky se rozhodly, že by lidé neměli zapomínat na krásné památky ve svém okolí jen proto, že zrovna nezáří novotou, nebo by si zasloužily pořádnou rekonstrukci. Festivalem KUKOKLI chtějí ukázat, že i taková místa stojí za to navštívit a bojovat o jejich záchranu.

Loni objevily kostel Navštívění Panny Marie v Horním Vítkově u Liberce. A ten jim učaroval. „Dlouho jsme hledaly vhodný kostel, ve kterém by šel uspořádat festival, až jsme narazily na kostel Navštívení Panny Marie a hned jsem věděly, že je to ten pravý pro uspořádání klidného festivalu,“ uvádí organizátorka Johanka Urbanová.

Kostel v Horním Vítkově (části města Chrastava) by sice potřeboval pořádně opravit, přesto je ale znát, že je to krásné místo zasazené v ještě krásnější krajině. „Kostel se nachází na nádherném místě. Důležité také bylo, že jsme si hned sedly s manželi Kačani, kteří kostel spravují a jsou úžasní lidé a moc hezky se o kostel starají. Díky nim je v kostele život. Také máme kladný vztah k Libereckému kraji a přišlo nám, že zde takový druh festivalu chybí,“ upřesnila autorka projektu Miriam Macnerová Vilímová.

A tak holky v Horním Vítkově loni uspořádaly první ročník malého příjemného festivalu KUKOKLI. Cíl celé akce je jasný. „Jde nám o oživení kostela, upozornění na jeho chátrající stav,a také chceme otevřít tento prostor společným zážitkům na inspirativním místě,“ informovaly organizátorky. A jak vznikl název KUKOKLI? Spojuje v sobě kulturu, kostel a klid. Rozhodně tak nečekejte fesťák, který bude dunět na míle daleko.

Festival KUKOKLI je spíše komorní událostí, která vás přivede na zajímavé místo. „KUKOKLI není jen o hudbě, divadle, dobrém jídle, ale i okolní přírodě, která umocňuje Genius loci historického místa. Klademe důraz na intimní atmosféru celé akce, skrze kterou se chceme odlišit od přelidněných a neosobních produkcí,“ vysvětlily studentky, které za celou akcí stojí.

Letošní ročník proběhne 12. a 13. července a nabídne nejen hudební ale také divadelní představení. Vystoupí zde například D'BRANX, Bára Zmeková, Cold Cold Nights, The Wild Roots, Bookie Baker, Aiko a další.

Foto KUKOKLI

Štítky Horní Vítkov, kostel Navštívení Panny Marie, festival, KUKOKLI, kostel, Liberec, Bára Zmeková, Chrastava

Dvě holčiny se rozhodly, že oživí zapomenutá místa. V kostele v Horním Vítkově pořádají fesťák  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.