Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opravený oltář v kostele na Krásné by mohl být Památkou roku

Hlavní oltář v krásném barokním kostele sv. Josefa byl v havarijním stavu. Poté, co se ale dočkal kompletní restauraci, hodně prokoukl a nyní dokonce soutěží o titul Památka roku.

Opravu si hlavní oltář jistě zasloužil. Některé části byly úplně rozpadlé a poškozené hnilobou. Na kráse památce nepřidal ani dřevokazný hmyz. „V rámci restaurátorských prací došlo i na vytvoření kopie oltářního obrazu. Ten byl v devadesátých letech odcizen,“ uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

Kostel sv. Josefa se nachází v nádherném prostředí Krásné nedaleko Kittelova domu. Postavem byl v polovině 18. století. „Za jeho výstavbu se zasloužil lékař Jizerských hor Jan Josef Antonín Eleazar Kittel,“ komentoval Trdla. Kostel je unikátní nejen místem, kde se nachází a poskytuje tak nádherný výhled na Krkonoše, ale také svým půdorysem.

Ten má totiž tvar kříže a na jižní straně od hlavního oltáře se nachází Svaté schody. „Takový unikát se nachází jen v šesti kostelích v Česku,“ dodal mluvčí. Pod Svatými schody se nachází ostatky svatých, které sem byly přivezeny z Říma v roce 1762.

Autoři | Foto Liberecký kraj,

Štítky Památka roku, soutěž, kostel sv. Josefa, Krásná, kostel, oltář, Jan Josef Antonín Eleazar Kittel, Jizerské hory, Česko, Krkonoše, Řím

Opravený oltář v kostele na Krásné by mohl být Památkou roku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.