Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Restaurátorka muzea vrátila podobu gotickému svícnu. Před tím byl anděl v žalostném stavu

Až se znovu otevře Severočeské muzeum, lidé budou moci obdivovat řadu exponátů, které před tím byly schovány v depozitářích. Jedním z nich je třeba i pozdně gotická plastika anděla, která sloužila jako svícen.

Před restaurováním byl stav plastiky velmi špatný. Na více než šedesáti procentech povrchu chyběla barva a tam, kde se dochovala, nedržela na místě. Zlacení někdo v minulosti opravoval bronzovým nátěrem a část těla i oblečení anděla byly nevhodně přebarveny.

Pomůcky? Skalpel i rozpouštědlo

Nejprve bylo nutné plastiku zbavit nánosů nečistot a uvolněné vrstvy barev zpevnit. S pomocí skalpelu a rozpouštědel z anděla zmizelo nežádoucí přetření; bylo potřeba postupovat citlivě, aby nedošlo k poškození pozůstatků originálního zlacení a stříbření sošky. Následovalo zatmelení prasklin a doplnění podkladu pro novou malbu.



Na plastice pracovala restaurátorka Karine Artouni, která pak začala retušovat dílo akvarelovými barvami a plátkovým zlatem. Při výtvarném pojednání obličeje pak projevila vlastní umělecký cit, protože původní podoba se nedochovala.

„Ve shodě s kurátorem muzea se jí podařilo dosáhnout výrazu, který hodnověrně odpovídá originálnímu pojetí bez toho, že by mu ubíral na autentičnosti,“ řekl ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Evropské peníze

Plastiku muzeum opravilo díky evropským penězům z Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj. Po otevření muzea najde své místo v nové expozici věnované středověku a renesanci.

Autoři | Foto Severočeské muzeum

Štítky muzeum, plastika, svícen, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Restaurátorka muzea vrátila podobu gotickému svícnu. Před tím byl anděl v žalostném stavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.