Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Týká se to nás všech. Výstava otevírá citlivé téma inkontinence

Ukázat, že se inkontinence týká každého z nás – to je cílem osvětové výstavy, která putuje po městech Libereckého kraje. Velkoformátové fotografie Radka Petráška zachycují reálné situace, při nichž se inkontinence stává komplikací a omezuje běžný život člověka. Černobílé snímky jsou až do 26. srpna k vidění v prostorách radnice v Krásné Lípě, v září se přestěhují do vestibulu radnice ve Frýdlantě, v říjnu do Městské knihovny ve Varnsdorfu a v listopadu na Městský úřad v Hrádku nad Nisou.

Mnoho lidí se za svůj problém – za ono nesdělitelné „to“– stydí a nechce o tom mluvit. Desítka uměleckých fotografií zobrazuje lidi, kteří se s problémem potýkají v kontextu běžného dne. „To“ tak dostává konkrétní podobu, o které je možno hovořit či se s ní ztotožnit. Jedná se například o seniora v hospici, který je odkázaný na pomoc druhých, těhotnou ženu či mladou běžkyni, pro kterou je každý krok nepříjemný. 

Inkontinence se týká všech

„V Hrádku nad Nisou denně vyrobíme téměř 6 milionů plen pro děti a 300 tisíc plen pro dospělé. Zatímco ty dětské jsou všeobecně vnímány jako samozřejmost, o těch druhých už se tolik nemluví. Proto jsme se rozhodli toto citlivé téma otevřít výstavou, která chce lidem s inkontinencí říct, že se není za co stydět,“ říká Leoš Preisler, ředitel hrádeckého Drylocku, jehož firma výstavu pořádá.

V České republice trpí únikem moči odhadem více než jeden milion lidí, z toho jen polovina vyhledá lékařskou pomoc. Inkontinence se netýká pouze seniorů, žen po menopauze nebo starších mužů. Onemocnění postihuje i mladé ženy po porodu, muže po operaci nebo děti. 

„Uspořádání výstavy velice kvitujeme. Jsme rádi, když se o problematice inkontinence veřejně hovoří. Jedná se o onemocnění, které je stále velkým tabu, přitom je častější, než si mnozí myslí. Potěšil nás i název výstavy, který souzní s myšlenkou našeho sdružení – nepotýkat se se svými starostmi sám, ale sdílet je s těmi, kteří zápasí s podobnými potížemi,“ říká Jana Navrátilová, zakládající členka pacientského sdružení Inko-gnito, které výstavu podporuje.

Fotografie jsou dílem libereckého fotografa Radka Petráška a vznikaly v prostředí Hospicu sv. Zdislavy, Krajské nemocnice Liberec a Studia pilates M jóga Liberec.

Výstava Inkognito

  • Srpen 2019 – radnice v Krásné Lípě
  • Září 2019 – vestibul radnice ve Frýdlantě
  • Říjen 2019 – Městská knihovna ve Varnsdorfu
  • Listopad 2019 – Městský úřad v Hrádku nad Nisou

    Autoři | Foto Jiří Částka

    Štítky výstava, inkontinence, inkognito, močová inkontinence, radnice, Hrádek nad Nisou, Frýdlant, Varnsdorf, Krásná Lípa, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Česko

    Týká se to nás všech. Výstava otevírá citlivé téma inkontinence  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

    Můj profil Bez reklam

    Přihlášení uživatele

    Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

    Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
    kodexem
    a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

    Zapomenuté heslo

    Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.