Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Historii zaniklých obcí Horní vsi připomene výstava muzea v Náhlově

Bezmála dvě desítky obcí dnes již připomínají jen historické fotografie a předměty. A nově také expozice v Muezu Horních vsí. Na slavnostní křest zve Sdružení Náhlov v oblasti Ralsko, Krajanské muzeum vystěhovalectví do Brazílie v Náhlově a Krajanská skupina bývalých Horních vsí.

Ten proběhne v rámci tradičních Oslav Horních vsí, které pořádá v Náhlově každoročně Spolek historie Mimoňska. „Expozice představí nejen fotografie dnes již zaniklých obcí, ale také listiny a předměty denní potřeby,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Výstava tak připomene, jak se lidem v těchto obcích žilo ještě předtím, než došlo na odsun Němců po druhé světové válce. „Jednalo se sice o prostý a skromný život, i tak se ale zdejší lidé radovali ze života při různých oslavách,“ komentoval Mikulička.

Že je důležité historii připomínat, potvrzuje i radní Květa Vinklátová. „Období po válce zcela proměnilo oblast Sudet. Důležité je nejen připomínat tuto dobu, ale také důsledky odchodu původních obyvatel,“ uvedla Květa Vinklátová. Muzejní expozice se poprvé otevře v sobotu 17. srpna.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Horní vsi, Sudety, zaniklé obce, expozice, muzeum, Náhlov, výstava, Krajanské muzeum vystěhovalectví do Brazílie, Ralsko, Květa Vinklátová, druhá světová válka, vysídlení Němců z Československa

Historii zaniklých obcí Horní vsi připomene výstava muzea v Náhlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.